EGY KRIMIBEN SINCS ANNYI FORDULAT éS DRáMA, MINT AMENNYI SZOBOSZLAIéK MANCHESTERI MECCSéN TöRTéNT

Elképesztő dráma után a Manchester United jutott be utolsóként az FA-kupa elődöntőjébe. A Szoboszlai Dominikkal a kezdőjében felálló Liverpool a rendes játékidő hajrájában és a hosszabbításban is vezetett, de a „vörös ördögök” a 120. percben szerzett találattal 4–3-ra nyertek. A United ellenfele a fináléba jutásért a másodosztályú Coventry lesz, a másik ágon pedig Manchester City–Chelsea találkozót rendeznek a Wembley-ben.

Remek előjelekkel várta a mérkőzést a Liverpool, hiszen a bajnokságban csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul az Arsenal mögé, a Ligakupát megnyerte, az Európa-ligában pedig 11–2-es összesítéssel ejtette ki a Sparta Prahát – Szoboszlai Dominik mindkét meccsen góllal vette ki a részét a gálából, a visszavágón pedig még előkészítése is volt.

A pénteki sorsoláson az El-negyeddöntőben olasz ellenfelet kapó gárda kapusának, Caoimhín Kellehernek már a negyedik percben nagyot kellett védenie, Marcus Rashford távoli tekerésénél ért le szépen a bal alsóra.

Nem kellett sokat várni a vendégek válaszaira, előbb Szoboszlai Dominik kínálta meg 20 méterről André Onanát, majd Mohamed Szalah a levegőbe felugorva, akrobatikus mozdulattal lőtt a hosszú alsó mellé.

Az újabb fordulat viszont már vezetést is eredményezett, a 10. percben Alejandro Garnacho ziccerénél még nagyot mentett Kelleher, a felpattanót viszont Scott McTominay közelről bepofozta (1–0).

Pillanatokkal később Garnacho újra helyzetbe került, azonban ezúttal sem sikerült betalálnia, a „vörösök” pedig két lehetőséggel feleltek, előbb egy kontra végén Andrew Robertson lőtt léc fölé, majd Szoboszlai lekészítése után Joe Gomez tette meg ugyanezt.

Az első fél óra végéhez érve ismét a nagy játék- és lövőkedvvel kiemelkedő Szoboszlai veszélyeztetett, látványos, 20 méteres kapáslövését újra hárította Onana.

Ettől újra felpörgött az amúgy is szenzációs mérkőzés, McTominay ziccerét Kelleher hárította, de még ismételni sem volt idő, amikor Luis Díaz lövésénél Onanának kellett hatalmasat védenie.

A 37. percben aztán a Liverpool is betalált, Endo Vataru azonban hiába lőtte ki a jobb alsót, az akció során Mohamed Szalah már centikkel előrébb helyezkedett.

Bár Kelleher rendre játékban volt, és hat védése is volt az első félidőben, így sem jelentett óriási meglepetést, hogy egyenlített a Liverpool: Alexis Mac Allister megpattanó lövése kötött ki a bal alsóban (1–1).

Sőt! Még mindig a szünet előtt jártunk, amikor már a vezetést is megszerezték a vendégek, Darwin Núnez lövését Onana még hárította, a kipattanót viszont Mohamed Szalah már bevágta közelről (1–2).

Az egyiptomi támadó a 14. alkalommal lépett pályára a Manchester United ellen, és már a 13. gólját szerezte meg.

A fordulást követően rögvest növelhette is volna előnyét a vendégcsapat, Núnez éles szögből leadott lövését hárította Onana, majd Szoboszlai lövését blokkolták.

A válogatott csapatkapitánya nem sokkal később alaposan megtornáztatta a hazaiak kapusát, mielőtt Bruno Fernandes nagyon csúnyán felrúgta őt lövés közben, amiért közeli szabadrúgás járt. Ezt Mac Allister tekerte el végül, kevéssel a bal felső fölé.

Ezekben a percekben már egyértelműen az történt a pályán, amit a Mersey-parti csapat szeretett volna, és a United kapusának kellett meccsben tartania csapatát, mint például Núnez rövid felsőre leadott lövésénél, de a megnyugtató harmadik gól csak nem akart megszületni.

Az egyre nagyobb esőben egyre nyomasztóbbá vált a különbség a csapatok között, jött is a változtatás a Unitednél, Aaron Wan-Bissaka helyére Harry Maguire, Rasmus Höjlund pótlására pedig Antony érkezett. Erre pedig reagált a Liverpool is, a 72. percben Harvey Elliott váltotta a rendkívül aktívan – igaz, itt-ott pontatlanságokkal játszó Szoboszlait. 

A magyar középpályás négy lövéssel (ebből három kaput eltalálóval) zárt, 92 százalékos passzpontosság mellett.

Nem sokkal később Robertson és Szalah is lement, a Liverpool pedig hiába ment egy alkalommal öt támadóval két védővel szemben, ezzel sem tudta lezárni a meccset, ezt pedig a második félidőben nem sokat mutató MU büntette a 87. percben: Antony lőtt a hosszú alsóba (2–2).

Egy percre rá Elliott rögvest visszavehette volna az előnyt, de lövésénél a kapufa kisegítette a kapujából kifutó Onanát, az utolsó percekre felélénkülő manchesteri együttes pedig ugyancsak hiába próbálkozott, Rashford ajtó-ablak helyzetben a hosszú alsó mellé lőtt, így jöhetett a hosszabbítás.

Itt maradt támadásban a házigazda, az első félidőben Victor Lindelöf oldalhálóban kikötő bombája volt a legveszélyesebb, majd Rashford újabb lehetősége kerülte el a kaput, más kérdés, hogy lesről.

Aztán ahogyan a rendes játékidő végén, itt is a semmiből jött az ellenfél gólja, Elliott átlövése Christian Eriksen lábán megpattanva kötött ki a hosszú alsóban (2–3).

Azonban a „vörös ördögök” ekkor sem adták fel, és a fordulást követően egy labdaszerzés után McTominay remek passzából Rashford már csak megszerezte a neki nagyon kijáró találatot, a bal alsóba lőtt (3–3).

Sőt, nem sokkal később az egyenlítést összehozó duó ellentétes szereposztásban már a fordításért veszélyeztethetett, ez azonban újra kimaradt.

A 120. percben, egy szöglet után úgy festett, hogy a Liverpool még egy lehetőséget kidolgozhat, de a labdavesztés után Garnacho végigvitte a labdát, majd Amad Diallo a kapufa segítségével megszerezte a továbbjutást érő gólt (4–3).

Aztán addig ünnepelt, míg megkapta második sárga lapját is…

A Chelsea-vel lett teljes a négyes mezőnye, kialakult az elődöntő párosítása

A nap korábbi meccsén az első félidőben büntetőt rontó Chelsea kétgólos előnyt herdált el a második játékrész kezdetén, de a 73. percben emberelőnybe kerülve még a rendes játékidő hosszabbításában megszerezte a továbbjutást érő harmadik, sőt a legvégén még a negyedik gólt is.

Az április 20-i hétvégén, a Wembley-ben rendezendő elődöntő sorsolásán a Manchester United a másodosztályú Coventryt kapta, a Chelsea pedig a Manchester Cityt.

A győztesek bejutnak a május 25-i fináléba, amelyet ugyancsak a londoni stadionban tartanak meg.

FA-kupa, negyeddöntő

Manchester United–Liverpool 4–3 (McTominay 10., Antony 87., Rashford 112., A. Diallo 120., ill. Mac Allister 44., Szalah 45+2., Elliott 105.) – hosszabbítás után

Kiállítva: Diallo (122., Manchester United)

Chelsea–Leicester City (II.) 4–2 (Cucurella 13., C. Palmer 45+1., Chukwuemeka 90+2., Madueke 90+8., ill. Disasi 51. – öngól, Mavdidi 62.)

Kiállítva: Doyle (73., Leicester City)

Szombati eredmények:

Wolverhampton–Coventry (II.) 2–3

Manchester City–Newcastle United 2–0

Az elődöntő párosítása

Coventry (II.)–Manchester United

Manchester City–Chelsea

(Borítókép:  Michael Regan/Getty Images)

2024-03-17T18:26:50Z dg43tfdfdgfd