ŐRüLT SZOMBAT, MEGDőLT A LEGGYORSABB GóL REKORDJA A NEMZETKöZI FUTBALLBAN

Az Eb-re készülő angol labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1–0-ra kikapott Brazíliától a Wembley-ben. A magyarokkal egy Eb-csoportban szereplő Svájc pedig Dániával ikszelt Koppenhágában. A nap sztoriját viszont az osztrák Christoph Baumgartner szállította, aki megdöntötte a leggyorsabb gól rekordját a nemzetközi labdarúgásban. Florian Wirtz így hiába szerzett hét másodperc után gólt a franciák ellen, most nem került be a neve a nemzetközi rekordok könyvébe. A német válogatott – amely szintén egy csoportban szerepel Magyarországgal a nyári kontinenstornán – végül 2–0-ra nyert az enervált franciák ellen, ami nagy lökést adhat Julian Nagelsmann csapatának a hazai rendezésű Eb előtt.

Az egyik legjobb dél-amerikai válogatott találkozott az egyik legjobb európai válogatottal Londonban. A kezdőrúgás előtt azonban nem a szombat esti csúcsmeccs volt a fő beszédtéma az angol szurkolók körében, hanem a Nike lépése: az amerikai sportszergyártó cég lila és kék színűre változtatta a háromoroszlánosok mezén a hagyományosan piros-fehér Szent György-keresztet, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A részletekkel ebben a cikkben foglalkoztunk.

Ami a játékot illeti, Gareth Southgate angol szövetségi kapitány egy rendkívül erős kezdőcsapatot rakott össze, pedig sérülés miatt a világ egyik legjobb támadója, Harry Kane nem is léphetett pályára:

Pickford – K. Walker, Stones, Maguire, Chilwell – C. Gallagher, Rice – Foden, Bellingham, Gordon – Watkins.

Persze a brazil csapat is tele volt remek játékosokkal, Dorival Júnior – aki januárban vette át a Selecao irányítását – a következő tizenegyet küldte ki az angolok ellen:

Krepski – Danilo, Soares de Faria, Lopes Beraldo, Wendell – Lucas Paquetá, Bruno Guimaraes, Joao Gomes – Raphinha, Rodrygo, Vinícius Júnior.

A Real Madrid sztárjai közül tehát többen is jelen voltak a Wembley-ben, Bellingham most viszont azért hajtott, hogy elrontsa Rodrygo és Vinícius Júnior estéjét. A kezdőrúgás előtt a játékosok és szurkolók Terry Venables emléke előtt tisztelegtek, aki tavaly novemberben halt meg.

Az első nagy helyzet a brazilok előtt adódott, a 17. percben Vinícius Júnior ugrott ki ziccerben, a labdát elgurította Pickford mellett, ami lassan gurult a gólvonal irányába, így a visszarohanó Kyle Walker elcsípte még azt időben. Viszont belesérült a sprintbe, a helyére az Aston Villa játékosa, Ezri Konsa állt be. Pep Guardiola ennek biztos nem örült, április kilencedikén a Manchester City a Real Madriddal találkozik a BL negyeddöntőjében, ahol a címvédő szempontjából nagy szükség lenne a rutinos védő jelenlétére.

A 35. percben aztán Lucas Paquetá találta el a kapufát, Brazíliának ez volt a második nagy gólszerzési lehetősége. Paquetá a West Ham United játékosa, tehát jól ismeri a Premier League-et, és az angol játékosokat, köztük az Everton kapusát, Pickfordot.

A második félidő hajrájában megtört a jég, Vinícius Júnior lövése után a csereként beálló Endrick pofozta be a labdát az üres kapuba a 80. percben – a hatalmas tehetségnek kikiáltott, mindössze 17 éves támadó idén nyáron csatlakozik a Real Madrid keretéhez. Az angolok szerint Vinícius lesről indult, de a VAR nem szólt közbe, nem vették el a találatot a dél-amerikaiktól.

Az angolok természetesen nagyot kockáztatva kitámadtak, így a brazilok a végén lekontrázták a hazaiakat, de Endrick nem tudott duplázni, ziccerben belerúgta a labdát Pickfordba.

magyarokkal egy Eb-csoportban szereplő Svájc a szintén Eb-résztvevő Dániával játszott felkészülési mérkőzést Koppenhágában. A vendégek az első 10 perc után átvették a játék irányítását, összesen négyszer kísérleteztek lövéssel, ezekből kettő találta el a kaput. A dánok – akik az előző Eb-n bejutottak a legjobb négybe – nem tudtak annyira veszélyesen futballozni, a svájciak nagyon jól megszervezték a védekezésüket.

A dánok a fordulás után majdnem előnybe kerültek, de Christian Eriksen lövése végül nem talált utat a kapuba. Utána Rasmus Höjlund, a Manchester United támadója vette célba a kaput, de kevéssel elvétette azt. A mérkőzés végül 0–0-val ért véget. 

Ugorjunk át Pozsonyba: az egyaránt a kontinensviadalra készülő csapatok csatáján az osztrákok kétgólos győzelmet arattak a szlovákok vendégeként. 

Christoph Baumgartner hat másodperccel a kezdőrúgás után gólt lőtt, amivel megdöntötte a leggyorsabb feljegyzett gól rekordját a nemzetközi labdarúgásban.

A 24 éves játékos labdavezetés közben kivágott egy sprintet, majd 20 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot:

A korábbi rekordot a belga Christian Benteke tartotta, aki 2016-ban 8,1 másodperc után talált be Gibraltár kapujába. Előtte a San Marinó-i Davide Gualtieri tartotta a rekordot 8,3 másodperccel, ő Angliát lepte meg 1993-ban.

Az egészben a legőrületesebb, hogy az este kilenc órakor kezdődött Franciaország–Németország-mérkőzésen a Nationalelfbe 998 nap után visszatérő Toni Kroos a kezdőrúgás után egyből gólpasszt adott Florian Wirtznek, akinek hét másodpercre volt szüksége, hogy feliratkozzon az eredményjelző táblára:

Baumgartner miatt azonban „csak” az országos rekordot döntötte meg, amit Lukas Podolski tartott eddig a napig. Podolski 2013-ban kilenc másodperc elteltével talált be Ecuador kapujába.

A németek a 15 perces szünet után gyorsan megduplázták az előnyüket, Jamal Musiala átadása után a jó formában futballozó Kai Havertz volt eredményes. A francia szurkolók türelme ezen a ponton kezdett elfogyni, hangos füttykoncertbe kezdtek, amikor a németek eldugták a labdát az övéik elől.

Julian Nagelsmann tanítványai nagyon jól kikapcsolták a franciak legjobb játékosát, Kylian Mbappét, akinek csak villanásai voltak. Az eredmény nem változott, a vesztes franciákat füttyszó kísérte az öltözőbe. Didier Deschamps szövetségi kapitány rendkívül csalódottnak tűnt, a franciák elveszettnek látszottak Antoine Griezmann hiányában, aki sérülés miatt nem játszhatott.

A magyarok harmadik nyári csoportellenfele, Skócia péntek este szintén felkészülési mérkőzésen kikapott Hollandiától, mégpedig nagy különbséggel, 4–0-ra.

2024-03-23T21:11:46Z dg43tfdfdgfd