ÚJABB BOTRáNY ROBBANT KI A FORMULA–1-BEN

Feljelentést tett a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) ellen Susie Wolff, a Formula–1-es Mercedes csapatfőnökének, Toto Wolffnak a felesége egy tavalyi ügy miatt, az istálló hétszeres világbajnok brit versenyzője, Lewis Hamilton pedig bátornak nevezte őt ezért – írja az MTI.

A nemzetközi autósport egyik legbefolyásosabb női személyiségének tartott Wolff egy nappal azután hozta nyilvánosságra feljelentését, hogy Mohammed ben Szulajem FIA-elnököt az etikai bizottság szerdán tisztázta a vád alól, amely szerint befolyásolta a tavalyi Szaúdi Nagydíj végeredményét.

Az FIA tavaly decemberben indított vizsgálatot Toto és Susie Wolff ellen azután, hogy sajtóértesülések szerint az F1 Akadémia ügyvezető igazgatójaként dolgozó Susie hozzáfért az F1-et működtető Formula One Management (FOM) birtokában lévő bizalmas információkhoz, amelyeket állítólag megosztott a férjével. Cserébe Toto Wolff a csapatfőnökök közötti megbeszéléseken elhangzottakról tájékoztathatta feleségét, így ezek visszajuthattak a FOM-hoz. A vizsgálat ugyanakkor nagyon hamar befejeződött, a többi kilenc Formula–1-es istálló ugyanis nyilvános közleményben állt ki Susie Wolff mellett.

A 41 éves Wolff a mostani feljelentéssel újabb botrányt indított el a sportágban, amely még ki sem heverte a Max Verstappen révén egyéniben, valamint a konstruktőrök között is világbajnoki címvédő Red Bullnál kirobbant ügyet. Ennek végén felmentették a csapatfőnök Christian Hornert, akit azzal vádoltak, hogy „nem megfelelő” viselkedést tanúsított az istálló egyik női alkalmazottjával szemben. A meg nem nevezett női alkalmazott munkaviszonyát ezután felfüggesztette a Red Bull, ugyanakkor brit sajtóértesülések szerint fellebbez a Hornert tisztázó ítélet ellen. Az FIA ezt egyelőre nem erősítette meg, és nem reagált még hivatalosan a Susie Wolff által tett feljelentésre sem.

Nagyon bátornak tartom azért, hogy ki mer állni az igazáért egy olyan világban, ahol az embereket gyakran elhallgattatják. Ebben a sportágban és az FIA-n belül tényleg nincs jelen az elszámoltathatóság olyan esetekben, amelyek zárt ajtók mögött történnek

– fogalmazott a hétvégi Ausztrál Nagydíj helyszínén, Melbourne-ben Hamilton, aki hét vb-címéből hatot a Mercedesszel nyert.

„Szükségünk van az átláthatóságra és az elszámoltathatóságra, ahogyan a szurkolóknak is. Hogyan bízhatnának másképpen a sportágban és abban, ami itt történik?” – tette hozzá.

A brit sztár hangsúlyozta, a Formula–1 még mindig egy férfiak által uralt sportág, és mostanában olyan időket élünk, amelynek fő üzenete, hogy ha valaki panaszt tesz, akkor ki lesz rúgva.

„Ez egy szörnyű narratíva, főleg akkor, amikor a sportágban a befogadásról, elfogadásról gondolkodunk. Biztosítanunk kell, hogy ragaszkodjunk az alapvető értékekhez” – mondta Hamilton, akivel csapattársa, George Russell is egyetértett, és kiemelte, „nagyon fontos, hogy ezek az esetek ne legyenek a szőnyeg alá söpörve”.

A Formula–1-es Ausztrál Nagydíj időmérő edzését magyar idő szerint szombaton 6 órakor, míg a futamot vasárnap 5 órakor rendezik a melbourne-i Albert Parkban. A hétvége eseményeit az M4 Sport élőben közvetíti.

(Borítókép: Rudy Carezzevoli/Getty Images)

2024-03-21T12:36:12Z dg43tfdfdgfd