ÚJ, 216 MILLIóS FUTBALLPáLYáT éPíTHETNEK A KIESéS SZéLéN áLLó KISVáRDáNAK

A Várda Sportegyesület, az NB I-es Kisvárda FC tulajdonosa új sportpálya kivitelezésére keresett vállalkozót, öt céget kértek fel ajánlattételre. Végül Végh Gábor cége lett a nyertes, akit Orbán Viktor páholytársának neveznek az elhíresült, miniszterelnökkel közös meccsnézés után. A Kisvárda FC az idei szezonban a kiesés ellen harcol.

Kisvárdán ismét fejlesztenek, műfüves focipálya készül. A Várda Sportegyesület – az NB I-ben szereplő Kisvárda FC tulajdonosa – megbízóként új sportpálya kivitelezésére keresett vállalkozót. Az RTL felhívta a figyelmet arra, hogy egy focipályáról van szó: a nyertes feladata egy 115×73 m méretű, 105×68 méter játékterületű műfüves sportpálya – ahol már van két meglévő kapu, ezeket a kivitelezés után visszaszerelik – építése a műszaki leírás szerint. Tehát egy már meglévő pálya műfüvesítéséről van szó, de nem derül ki pontosan, hogy melyik.

A beruházást a SPORTSZAKMA/70-4/2023 szerződésből finanszírozzák a dokumentáció szerint. A Kbt. (2015. évi közbeszerzésekről szóló törvény) 115. § szerinti nyílt eljárásban folytatták le a közbeszerzést, nemzeti eljárásrendben. Öt vállalkozást hívtak fel ajánlattételre, csak ez az öt cég versenyzett a megbízásért.

A megbízást a Pharos 95 Kft. nyerte el nettó 171,4 millió (bruttó 216,6 millió) forintos ajánlatával.

A cég résztulajdonosa Végh Gábor, a ZTE futballklub tulajdonosa, korábban azzal került be a sajtóba, hogy együtt nézett futballmeccset Orbán Viktorral. A cég családi tulajdonban van, a másik tulajdonos Végh-Kajtár Erika.

A Kisvárda FC búcsúzhat az NB I-től: utolsó előtti helyen állnak a mostani idényben, 27 forduló után 21 ponttal, az Újpest 13 ponttal van előttük.

A csapat, amely Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselőhöz, korábbi fejlesztési miniszterhez köthető, még a megyei első osztályban szerepelt a 2009–2010-es idényben, majd 2012-ben újoncként megnyerte az NB III-at, azonban nem vállalta az indulást a másodosztályban megfelelő pálya és kellő pénz hiányában.

Az állami támogatás, valamint a taopénz ezután kezdett el áramlani a kisvárdai csapathoz. 2018-ban feljutottak az NB I-be. Egy ötezer férőhelyes, nettó 2,5 milliárd forintba kerülő stadionjuk lett. 2020-ban államilag elismert akadémia lett a kisvárdai, ami újabb forrásokat hozott a kisvárosba. A Várda 2022-ben az ezüstéremig jutott.

2024-04-09T11:43:01Z dg43tfdfdgfd