ÁLL A BáL AZ ANGOLOKNáL A VáLOGATOTT úJ MEZE MIATT!

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 20 000 Ft sportfogadás bónusz + 60 ingyen pörgetés vár Rád! Regisztrálj most! (x)

A napokban mutatták be az angol válogatott új mezét, ami éles kritikák kereszttüzébe került a szurkolók és a futballszakértők, sőt, még vezető politikusok részéről is, a Nike ugyanis a galléron található Szent György-keresztet egy módosított változatában, kék és lila színekkel jelenítette meg a hagyományos piros helyett.

Az Anglia-Brazília barátságos mérkőzésen a hazaiak győzelme 2.00, a döntetlen 3.60, a vendégek sikere 3.85-szörös szorzóval fogadható. (x)

A sportszergyártó szerint a színek újragondolása csak egy játékos frissítés, ami az 1966-os világbajnok csapat felszerelésének állít emléket, a kritikusok azonban a nemzeti identitás csorbítását látják benne.

Rishi Sunak miniszterelnök kijelentette, nem szórakozhatnak a nemzeti zászlóval, ő és az ellenzék vezetője egyaránt felszólította az Angol Labdarúgó Szövetséget, hogy térjenek vissza a hagyományos zászló használatához.

"Nyilvánvalóan az eredetit részesítem előnyben, és az általános véleményem az, hogy ha a nemzeti zászlóinkról van szó, akkor ne szórakozzunk velük. Ez a büszkeségünk, az identitásunk forrása, és úgy tökéletes, ahogy van" - nyilatkozta Sunak.

Lucy Frazer kulturális miniszter hozzátette, mindig a szurkolóknak kell az első helyen állniuk, és nyilvánvaló, hogy a ők nem ezt akarják.

„Nemzeti örökségünk – köztük a Szent György-kereszt – összehoz bennünket. Az ezzel való játszadozás értelmetlen és szükségtelen" - írta a Twitteren.

David Seaman szerint az ő generációjában sokan nem vették volna fel ezt a mezt.

„Nem kell javítani rajta. Mi lesz ezután, három macskára cserélik a Három Oroszlánt? Ez a Szent György-zászló. Hagyják békén. Biztos vagyok benne, hogy ha megkérdezték volna a srácokat, nemet mondtak volna" - mondta az egykori 75-szörös válogatott hálóőr.

Több mint 21 ezren írták már alá az online petíciót, ami a mez újratervezésére szólít fel, emellett javában zajlik a Nike bojkottjára irányuló kampány.

A reakciók ellenére az FA közleményben védte meg az új dizájnt, kiemelve, hogy 2012-ben az Umbro is variált már a színekkel, akkor a kapusmezeken például a zöld árnyalataival jelenítették meg a keresztet.

"Az új hazai mez számos olyan dizájnelemet tartalmaz, amely az 1966-os világbajnokságot megnyerő csapat előtt tiszteleg. A mandzsetta színes szegélyét az 1966-os angliai hősök által viselt edzőfelszerelés ihlette, és ugyanezek a színek a gallér hátsó részének kialakításán is megtalálhatók. Nem ez az első alkalom, hogy a Szent György-keresztet különböző színekben használják a mezeken. Nagyon büszkék vagyunk a piros-fehér Szent György-keresztre – az angol zászlóra. Tudjuk, mit jelent ez a szurkolóink számára, egyesít és inspirál" - áll az FA közleményében.

Az új készletet először az angol U21-es válogatott avatta fel, amely pénteken 5-1-re győzött Azerbajdzsán ellen. A Liverpool középpályása, Harvey Elliott a mez gallérjának felhajtásával takarta el a zászlót, de utólag azt mondta, hogy nem tudott a vitáról, és nem emiatt tette.

A drukkerek emellett a mezek borsos árain is felháborodtak, ugyanis 125 fontba, azaz mintegy 58 ezer forintba kerülnek az új dresszek.

2024-03-23T13:25:50Z dg43tfdfdgfd