ÁLL A BáL A HORVáTOKNáL: KüLFöLDI BíRóKRA BíZZáK KLEINHEISLERéK HáTRALéVő MECCSEIT

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 20 000 Ft sportfogadás bónusz + 60 ingyen pörgetés vár Rád! Regisztrálj most! (x)

A Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS) – a nemrég kirobbant botrány nyomán – bejelentette, hogy az élvonalbeli bajnokságból hátralévő időszakban a bajnokesélyes csapatok mérkőzéseit külföldi játékvezetők vezetik.

A Hajduk Split-Dinamo Zagreb bajnokin a hazaiak győzelme 2.40, a döntetlen 2.95, a vendégek sikere 2.80-szoros szorzóval fogadható. (x)

Az nso.hu cikkében arra emlékeztetett, hogy az „Egy születése óta Hajduk-szurkoló naplója” nevű Facebook-profil még március 1-jén hozott nyilvánosságra három, összesen 18 horvát bajnokit érintő fájlt a meccsek videószobás felvételeiről. Ezeken a vitatott helyzetek láthatók, s az is hallható, hogy mi hangzott el a monitorok előtt helyet foglalók, illetve a játékvezető között. A VAR-visszanézés ellenére több esetben is téves döntés született.

A magyar válogatott Kleinheisler Lászlót kölcsönjátékosként foglalkoztató Hajduk Split és a Varazdin (1–1) meccsén például a varasdiak gólját egy, Marko Livaja ellen elkövetett szabálytalanság előzte meg, a dalmáciaiakat megfosztották egy kezezés miatti büntetőtől, a mérkőzés végén pedig indoklás nélkül érvénytelenítették Livaja gólját.

A botrány nyomán lemondott a HNS Játékvezetői Bizottságának elnöke, Bruno Maric.

Az ügy azonban ezzel nem ért véget, a horvát szövetség ugyanis úgy döntött, hogy a továbbiakban az első osztályban a bajnoki címre esélyes csapatok – az éllovas Rijeka, valamint a Hajduk Split és a Dinamo Zagreb – mérkőzéseit külföldi játékvezetők vezetik.

Így már a hétvégén rendezendő 28. fordulóban is német bírók működnek közre. A második helyezett splitiek és az egy pontos lemaradással – egy meccsel kevesebbet játszva – harmadik zágrábiak szombati rangadóján például Daniel Siebert fújja majd a sípot és a VAR-kocsiban is honfitársai ülnek.

A Hajduk honlapjának beszámolója szerint a találkozóra már minden jegy elkelt.

Arra a sportalo.hr hívta fel a figyelmet, hogy a HNS-nek mélyen a zsebébe kell nyúlni azért, hogy az egyik legjobb német játékvezetői stáb érkezik Splitbe.

A főbíró 6000 euróval lesz gazdagabb, a két asszisztens – Jan Seidel és Rafael Foltyn – pedig fejenként 3000 eurót keres ezzel a meccsel. Az így 12 ezer eurós összeget azonban tovább növeli a negyedik számú és a VAR játékvezetők díjazása, így ilyen szempontból ez lesz a valaha volt legdrágább derbi.

Összehasonlításképpen: egy átlagos horvát élvonalbeli bajnokin a főbíró 500 euróra jogosult, míg a játékvezető-asszisztenseknek 280 euróval, a negyedik játékvezetőnek 120 euróval kell megelégedniük.

A különbség óriási – Horvátországban mindenki őszintén reméli, hogy ez a „befektetés” megtérül.

2024-03-29T10:44:32Z dg43tfdfdgfd