XABI ALONSO CSAPATA TöRTéNELMI TETTE UTáN: „MéG NEM VéGEZTüNK”

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 20 000 Ft sportfogadás bónusz + 60 ingyen pörgetés vár Rád! Regisztrálj most! (x)

Még nem végeztünk, a bajnoki cím csak a kezdet” – hangsúlyozta Xabi Alonso, a Bayer Leverkusen vezetőedzője.

A West Ham-Bayer Leverkusen EL-mérkőzésen a hazaiak győzelme 3.65, a döntetlen 3.85, a vendégek sikere 2.02-szeres szorzóval fogadható. (x)

Története első német bajnoki címét nyerte meg a Bayer Leverkusen vasárnap, amikor 5–0-ra legyőzte a Werder Brement és ezzel – öt fordulóval a pontvadászat vége előtt – behozhatatlan előnyre tett szert.

Xabi Alonso csapata továbbra is veretlen ebben a szezonban. A Gyógyszergyáriak már februárban megdöntötték a Bayern München németországi rekordját – amely korábban 32 meccsen nem talált legyőzőre –, minden sorozatot figyelembe véve immár 43 találkozót tudtak le anélkül, hogy akár csak egyetlen egyszer is vereséget szenvedtek volna.

A spanyol szakember 2022 októberében vette át a vezetőedzői posztot Leverkusenben. A klub akkoriban a tabella hátsó felében szerénykedett, végül azonban a hatodik helyen futott be.

Ez a lendület az idei szezonban is kitartott, az újonnan igazol labdarúgók, mint Victor Boniface, Granit Xhaka, Jonas Hofmann és Alejandro Grimaldo is könnyedén beilleszkedtek a csapatba, és kulcsszerepet játszottak a bajnoki cím elhódításában.

„Mindannyian, a keret 25 játékosa” – mondta az AP beszámolója szerint Xabi Alonso, amikor megkérdezték, ki érdemel elismerést.

Tudták, hogy valami különleges részesei. Megfelelő csapatunk van. Ha lecserélünk játékosokat, a helyükre beállók is jól teljesítenek. Ez a sikerünk egyik titka. Minden játékos fontosnak érezte magát.”

A Leverkusen otthonához, a BayArenához vezető utat szurkolók ezrei szegélyezték a vasárnapi Werder Bremen elleni bajnoki előtt.

A stadionhoz vezető út hihetetlen volt. Érezni lehetett, hogy a rajongóink teljesen meg voltak győződve arról, hogy meg fogjuk csinálni, bajnokok leszünk” – mondta Alonso.

Miután a Bayer busza túljutott a tömegen, amely úgy ünnepelt, mintha a Leverkusen már nyert volna, Alonso feladata az volt, hogy kezelje csapata érzelmeit.

„Az öltözőben arról beszéltünk, hogy ezt az energiát pozitív energiává kell alakítanunk.”

Sikerült – így a hármas sípszót követően okkal kezdődhetett a fieszta.

A játékosként többek között Bajnokok Ligája-győztes, Európa- és világbajnok spanyol nagyon különböző karrierpályákkal rendelkező játékosok csoportjának adott önbizalmat és megfelelő taktikát ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a Bayern Münchennel és képesek legyenek megszakítani annak 11 éve tartó egyeduralmát.

Xabi Alonso azonban hónapokig nem volt hajlandó beszélni a bajnoki címről, még azután sem, hogy csapata februárban 3–0-ra legyőzte a Bayernt, és ezzel tovább növelte már amúgy is tetemes előnyét a tabella élén.

Nem beszéltünk túl sokat a bajnoki címről az öltözőnkben, de mindannyiunk fejében ott  motoszkált a gondolata” – mondta vasárnap.

A Bayern München sportigazgatója, Max Eberl is Xabi Alonsót dicsérte, ugyanakkor megfogadta, hogy a német rekordbajnok a következő szezonban újra felveszi a versenyt a Gyógyszergyáriakkal.

Gratulálok Xabi Alonsónak, az edzői stábjának és az egész csapatnak! A futballod izgalomba hozta a Bundesligát. Az FC Bayern sorozata megszakadt, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ismét harcba szálljunk” – áll Eberl közleményében.

A Leverkusen már a múlt hónapban is aratott egy nagy győzelmet a Bayern és a Liverpool felett azzal, hogy Xabi Alonso bejelentette: marad a következő szezonban a Gyógyszergyáriaknál.

A spanyol szakember arról beszélt, hogy a vasárnap és a hétfő az ünneplés jegyében telik, mielőtt újra elkezdődik a kemény munka.

Csütörtökön londoni utazás következik, a Leverkusen célja, hogy megtartsa 2–0-s előnyét, amelyet a West Ham United elleni Európa Liga-negyeddöntő első mérkőzésén harcolt ki. Május 25-én pedig a Német Kupa-döntőben a másodosztályú Kaiserslautern lesz az ellenfél.

Az éppen 120 éve alapított klubnak jó esélye van triplázni a mostani szezonban, de alighanem történetének első bajnoki címe is elegendő ahhoz, hogy megszabaduljon a nem kívánatos „Neverkusen” címkétől, amely Németország örökös második helyezettjeként ragadt rájuk. Ötször végeztek a Bundesliga második helyén, 2002-ben például – amikor a Német Kupa és a Bajnokok Ligája döntőjét is elvesztették – ötpontos előnyt adtak le az utolsó három fordulóban.

A mostani leverkuseni csapat azonban már megmutatta, hogy képes lerázni magáról ezeket a történelmi aggodalmakat.

Büszke vagyok a játékosokra, a szurkolóinkra. Mindenki beleadott mindent, ez a bajnoki cím mindenkié a klubnál. Ám még nem végeztünk, a bajnoki cím csak a kezdet. Jön a Bajnokok Ligája és mi készen akarunk állni arra, hogy nagy dolgokat érjünk el. Izgalmas nyár lesz, már összeállt a fejemben a stratégia és a keret. Tovább építkezünk. De ma ünnepelünk” – szögezte le Xabi Alonso.

2024-04-15T07:01:51Z dg43tfdfdgfd