VéGET éRT EGY OLYAN SOROZAT, AMIHEZ HASONLóT ALIGHA LáTHATUNK úJRA

Ha a világ legjobb futballistáját kellene megnevezni, aligha jutna bárkinek elsőként az eszébe Kingsley Coman neve, de talán még a századik kísérletre sem a franciát említenénk. Neve ugyanakkor egészen vasárnapig egyet jelentett a bajnoki címmel. Most egy olyan sorozat ért véget, amelyhez hasonlót aligha láthatunk a világfutball legmagasabb szintjén.

Pedig nem rossz játékos a francia szélső, hiszen hazájával volt Európa- és világbajnoki ezüstérmes, a 2020-as Bajnokok Ligája-finálét pedig az ő gólja döntötte el a Bayern München javára – épp a volt csapata a Paris Saint-Germain ellen.

Coman 27 éves korára játszott már klubszinten 320 tétmeccset, volt ezalatt 64 gólja és 68 gólpassza, de nem igazán ezekkel hívta fel magára a figyelmet.

A guadeloupe-i felmenőktől 1996. június 13-án Párizsban született sportoló 2004-ben került a PSG akadémiájára, és itt is mutatkozott be a profiknál 2013. február 17-én, a Sochaux elleni 3–2-es vereség végjátékában.

Párizsban 39 játékperc is elég volt két bajnoki címhez

Ezzel egyrészt új korrekordot döntött a párizsiaknál, hiszen 16 évesen, nyolc hónaposan és négy naposan ő lett a klub történetének legfiatalabb debütánsa.

Másrészt így tagja lett a 2012–2013-as idényben francia bajnoki címet szerző csapatnak – még úgy is, hogy ehhez csak három perce volt az egész kiírásban.

Sokkal több a következőben sem jutott neki, hiszen két Ligue 1-fellépésen 36 percet töltött a pályán, de így is meglett a második aranyérme – továbbá egy Szuperkupa-sikert is feljegyezhettünk a neve mellé.

Egy év alatt két országban is bajnok lett!

Miután nagykorúvá vált, szabadon igazolhatóként az olasz csúcstartó Juventushoz távozott, itt már 14 fellépés is összejött neki, bár ezeken összesen 489 percet volt a gyepen. Ehhez jött még a Coppa Italia elhódítása, és az Olasz Szuperkupa megnyerése – más kérdés, hogy a nagy triplázás elmaradt, mivel a „zebrák” a BL-döntőben alulmaradtak a Barcelonával szemben.

Sokáig itt sem maradt, a 2015–2016-os idényben két meccs (egy bajnoki 64 perce) után előbb kölcsönbe, 2017 nyarán pedig 21 millió euróért végleg a Bayern Münchenhez igazolt.

A jelzett kiírásban pedig a torinói és a bajor gárda is csúcsra ért, így negyedik profi idénye végére már öt bajnoki címnél járt!

A német csapatban pedig hamar fontos szerepet töltött be, 23 Bundesliga-meccsen tíz kanadai pontot termelt (4 gól+6 gólpassz), amivel kiharcolta helyét a hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő francia válogatottban, és a döntőig vezető úton csak az elődöntőben nem lépett pályára.

Megállíthatatlanul meneteltek a müncheniek

A többi pedig – ahogy mondani szokták – már történelem. A Bayern München a 2016–2017-es évadban is bajnok lett, ahogyan 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is átvehette a salátástálat.

Ez azt jelenti, hogy Coman 11 profi idénye alatt 12 bajnoki címet szerzett!

Közben háromszoros Német Kupa-, hatszoros Szuperkupa-győztes lett, nyert Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot is. A vb-címtől a nemzeti csapattal sem volt messze, de tizenegyesekkel végül az argentinok nyertek a katari fináléban – Coman speciel ki is hagyta a sajátját.

Harry Kane átka Comant is utolérte

Mi történik, ha egy megállíthatatlan erő ütközik egy mozdíthatatlan tárggyal?

Ez a kérdés vetődhetett fel az egyszeri futballrajongóban, amikor a remek egyéni pályafutása során konkrétan SEMMIT sem nyerő Harry Kane érkezett a valahogy mindig nyerő Coman csapatába.

Nos az augusztusi Szuperkupában az RB Leipzig 3–0-ra nyert a bajnoki címvédő ellen, amely a kupában novemberben a harmadosztályú Saarbrückennel szemben vérzett el. A bajnokságban hiába kezdett 11 győzelemmel és egy (Leverkusen elleni) döntetlennel, december 9. és február 18. között négyszer is kikapott, március és április fordulóján jött még két zakó, így vasárnap a Leverkusen matematikailag is bebiztosította története első bajnoki címét.

Harry Kane így továbbra is trófea nélkül áll profi karrierje során, bár a BL-ben még állnak a bajorok, és az Arsenal elleni londoni 2–2 után egész jó esélyeik vannak az elődöntőbe jutásra…

(Borítókép: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

2024-04-15T18:50:49Z dg43tfdfdgfd