VB-ARANYéRMES HOKISAINK MéLTó ELLENFELEI VOLTAK A VILáGSZTáROKKAL KIáLLó KANADáNAK

A csehországi elit-világbajnokságra készülő kanadai férfi jégkorong-válogatott 4–0-ra nyert Budapesten a divízió I-es jégkorong-világbajnokságot pár napja megnyerő magyar válogatott ellen. A címvédő észak-amerikai együttesnek ez volt az utolsó felkészülési mérkőzése a torna előtt.

A mérkőzés előtt egy órával már szép számmal gyűltek a nézők a Népliget környékén, a legtöbbjük magyar válogatott mezt húzott magára, de olyanok is voltak, akik a Chicago Blackhawks dresszét kapták fel – ők minden bizonnyal Connor Bedard miatt is váltottak jegyet, szerették volna élőben látni az NHL következő nagy sztárját.

A kezdés előtt a nézők kitörő ovációval fogadták a magyar női jégkorong-válogatott tagjait, akik április elején legyőzték Franciaországot a klagenfurti divízió I/A-világbajnokság utolsó fordulójában, így visszajutottak az elitbe.

Itt nem ért véget a köszöntések sora, a magyar szurkolók Kóger Dánieltől, Magosi Bálinttól, Nagy Gergőtől, Pozsgai Tamástól és Szirányi Bencétől is elköszöntek, akiket többé már nem láthatunk a nemzeti csapatban – aki esetleg nem tudná, nélkülük elképzelhetetlen volt a magyar válogatott az elmúlt két évtizedben. Ők együtt összesen 681-szer szerepeltek az A-válogatottban.

A korongbedobás előtt egy érdekes dologra is figyelmesek lettünk: az egyik Rolba jégkarbantartógép tetején szurkolókat vittek körbe a jégen, ilyet azért nem nagyon láttunk még.

A legendák éltetése után magyar női jégtáncosok kápráztatták el a nézőket, majd bemutatták a játékosokat is, természetesen a magyarok nagyobb tapsot kaptak, de a nézők Bedardot is ovációval köszöntötték Budapesten.

Az észak-amerikai válogatott az elmúlt bő húsz évben összesen hatszor járt Magyarországon, és szinte mindig sikerült igazolniuk a papírformát.

Férfi hokisaink feldobódva jöttek haza Olaszországból: a mieink a pokolból a mennybe jutottak pár nap leforgása alatt a szombaton véget ért divízió I-es világbajnokságon. A Romániától elszenvedett kínos vereség után Sofron Istvánék a házigazda olaszokat, majd a hatos legerősebb csapatának tartott Szlovéniát is legyőzte, így a magyar hoki újkori történetében negyedszer is feljutottak a világelitbe.

Első harmad

Colton Parayko rögtön az első percben ütközött egy nagyot, jelezve, hogy az osztrákok legyőzése után Budapesten is szeretnének nyerni a juharfalevelesek. Az első helyzet aztán a magyarok előtt adódott, de Sebők Balázs ziccere kimaradt. Kanada viszont gólra váltotta az első lehetőségét, Parayko gyönyörű mozdulattal lőtte ki a bal felső sarkot (0–1).

Öröm volt látni, hogy a gól nem fogta meg a magyar játékosokat, mentek előre becsülettel, hatalmas lelkesedéssel igyekeztek eltüntetni a tudásbeli különbséget. Sebők Balázs másodszor is helyzetbe került, szépen szúrt bele a középre belőtt korongba, de a kísérletet a Stanley-kupa-győztes Jordan Binnington hárította.

Az első rövid szünetben körbenéztünk, és azt vettük észre, hogy szinte teljesen megtelt az MVM Dome, csak a felső karéj legtetején láttunk üresen maradt székeket.

A harmad derekán Nilsson Herniket szórták ki a bírók gáncsolásért (Jack McBainnel szemben szabálytalankodott), így jöhetett az első kanadai emberelőny. A következő két percet megúsztuk kapott gól nélkül, a világbajnokságon ihletett formában védő Bálizs Bencében minden kanadai lövés elakadt.

Az emberhátrány kivédekezése azonban sokat kivett a csapatból, utána percekig többnyire csak arra maradt ereje a piros mezes játékosoknak, hogy kiemeljék a saját harmadukból a korongot, hogy tudjanak cserélni.

Három és fél perccel a harmad vége előtt aztán sikerült betörniük a magyar hokisoknak a kanadai harmadba, a kapu előtti kavarodásban felcsillant a remény a gólszerzésre, de a korong elakadt Binningtonban. Több sem kellett a nagyérdeműnek, azonnal hangosabbá vált a szurkolás a lelátón. A St. Louis kapusának bőven akadt dolga, amit jó volt látni.

A dudaszó után jött a beharangozott plüsseső. A szurkolók macikat dobáltak a jégre jótékonysági célból, az összegyűjtött figurákat a Szív Bajnokai Alapítvány juttatja el a gyermekkórházak kis betegeinek a „Legyél Te is szív bajnok” kampánya keretein belül.

Második harmad

A középső játékrészben is a kanadaiak birtokolták többet a korongot, ami persze nem volt meglepő, hiszen a vb-címvédővel találkoztak Magyarország legjobb hokisai. A magyar csapat a megszerzett koronggal igyekezett gyorsan felérni az ellenfél kapujához, Galló Vilmos egy ízben a bal szélen viharzott el, lekészítése után Sárpátki Tamás lőtt kapura.

A kihagyott helyzetet azonnal büntette az ellenfél, Bedard belőtt korongja után a Buffalo Sabres védője, Bowen Byram lőtt gólt követlen közelről (0–2).

Pár perccel később a szlovének elleni győztes gólt jegyző Papp Kristóf ugrott ki, azonban nem tudott túljárni Binnington eszén. A harmad felénél Don MacAdam lekapta a jégről Bálizst, a helyére Horváth Dominik állt be – biztos, hogy ez a csere előre meg volt beszélve a játékosokkal.

A 23 éves kapus bemutatkozásként nagy bravúrral hárította Dylan Guenther lövését. Utána azt hittük, gólt ünnepelhetünk, a magyar csatárok három az egy ellen törtek kapura, de az egyik visszazáró kanadai elhalászta a korongot a budapesti közönség nagy bánatára.

A vendégek a magyar sansz után kicsit felpörgették az iramot, de Horváth kiválóan állta a sarat, remekül szállt be a kispadról. Néhány korong ugyan lecsorgott róla, de a kipattanókat ügyesen eltakarították a védők. A túloldalon Galló ezúttal a jobb oldalon tört előre, de a lövésében kevés erő volt.

Válaszul jött az újabb kanadai gól, a bal oldalon kavargató Andrew Mangiapane találta meg hosszún a bántóan üresen hagyott Owen Powert, aki Horváth lábai között juttatta a magyar kapuba a korongot (0–3).

Harmadik harmad

A magyar válogatott csapatkapitánya, Erdély Csanád lövése vezette fel a záróharmadot, hogy aztán folytatódjon a Horváth-show, a Bálizst váltó magyar kapus sok lövést hárított, rajtuk múlt, hogy nem nyílt ki jobban az olló a két csapat között.

Azért Binningtonnak is volt dolga, a negyedik sorban szereplő Terbócs István remekül lépett ki, de nem tudta belőni a korongot a hálóba, közel járt Magyarország a szépítéshez. A hangosbemondó néhány perccel a vége előtt jelentette be, hogy 14 925 ember ment ki a meccsre, ami új nézőcsúcs a magyar jégkorong történetében.

2:19-cel a vége előtt Horváth is leült a kispadra, Farkas Roland állt be a helyére a magyar kapuba. A végén kaptak még egy emberelőnyt a kanadaiak, Papp ült le a büntetőpadra. Sajnos nem húztuk ki a végéig három kapott góllal, Guenther lőtt nagyot a kapásoldalról (0–4).

Ez maradt a vége, a magyar szurkolók „Szép volt, fiúk” skandálással köszöntek el a magyar játékosoktól, ami a mai meccs mellett a divízió I-es világbajnokságon elért aranyéremnek is szólt.

Jégkorong

Felkészülési mérkőzés

  • Magyarország–Kanada 0–4 (0–1, 0–2, 0–1)

Gólszerzők: Parayko (3.), Byram (27.), Power (40.), Guenther (60.)

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

2024-05-07T19:59:24Z dg43tfdfdgfd