TöRöKVERéSSEL LETT MEG AZ ARANYCSAPAT óTA NEM LáTOTT MAGYAR SZéRIA

Közel telt ház előtt, remek hangulatban játszotta le első idei mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott, Marco Rossi együttese a Törökország elleni 1–0-s győzelemmel 13 meccsesre nyújtott veretlenségi szériáját, ezzel az Aranycsapat óta nem látott sorozatot állított fel. A találkozó egyetlen érvényes gólját Szoboszlai Dominik szerezte, büntetőből.

Gulácsi Péter visszatért a magyar válogatott kapujába. A lipcsei játékos legutóbb a 2022. szeptember 26-ai, Olaszország elleni hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésen játszott a nemzeti együttesben.

Az Aranycsapat óta nem látott sorozatra hajtottak a mieink

Érdekesség, hogy azóta a magyar csapat egy alkalommal sem hagyta el vesztesen a pályát, hét győzelem mellett öt döntetlent játszott, és csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra. 

A nemzeti együttes több mint húsz éve produkált ilyen jó szériát, 2000 márciusa és 2001 áprilisa között éppen 12-szer nem talált legyőzőre.

Ennél hosszabb veretlenségre legutóbb az Aranycsapat volt képes, amely az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése után 18 összecsapáson három döntetlen mellett 15 győzelmet aratott.

Érdekesség, hogy az Aranycsapat sorozatát 1956 februárjában éppen a törökök zárták le, akik 3:1-re diadalmaskodtak Isztambulban – összegzett a veretlenségi szériával kapcsolatban az MTI.

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakember ugyanakkor a pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy össze sem lehet hasonlítani a mostani együttest az Aranycsapattal, de persze szerették volna növelni a veretlenségi szériájukat. 

Magyar mezőnyfölény, de veszélyesebb török megiramodások – az első félidő összefoglalója

Közel telt ház előtt (a vendégszektorban azért bőven maradtak üres helyek, és néhány szabad szék a hazai lelátókon is akadt), igazi tavaszias futballidő várta a csapatokat a Puskás Arénában.

Nemcsak a kapusposzt számított fő kérdésnek, hanem az is, hogyan fest majd a védelem, amelyből Lang Ádám és Szalai Attila a klubcsapatában háttérbe szorult, Willi Orbán pedig egy kisebb sérülés miatt nem léphetett pályára. A lipcsei bekk helyett Balogh Botond került a kezdőbe, a hármas védősor jobb oldalára, Lang pedig eggyel beljebb csúszott.

Ehhez képest az első percekben több alkalommal is Szoboszlai Dominik volt gyakorlatilag a középhátvéd, a török letámadásokat megakadályozandó és a támadásfelépítéseket segítendő lépett vissza elképesztő mélységbe a válogatott csapatkapitánya.

Az első nagy lehetőség így is a törökök előtt adódott, Balogh Botond elsőre még szépen állította meg a vendégek szólóját, a lecsorgóból viszont Orkun Kökcü lőhetett 20 méterről kapura – kevéssel a jobb alsó mellé, Gulácsi azért rajta volt.

Nemcsak Szoboszlai pozíciója volt kötetlen (a támadóharmadban gyakorlatilag mindenhol előfordult már az első negyedóra során), Loic Nego is tűnt fel balszélsőként, Lang is merészkedett egészen az ellenfél tizenhatosának jobb széléig, más kérdés, hogy ezzel együtt sem sikerült a meccs korai szakaszában érdemi veszélyt kialakítani.

A 18. percben aztán már Gulácsinak is játékba kellett avatkoznia, Kenan Yildiz balról leadott löketét másodjára szelídítette meg.

A félidő derekáig kellett várni az első érdemi magyar próbálkozásra, Sallai Roland lapos, középre tartó átlövését Mert Günok gond nélkül hatástalanította, hátul pedig a védelmi kavarodásban azért örülhettünk, hogy lesen volt már az egyik török támadó.

a 33. percben Sallai Roland került óriási helyzetbe Szoboszlai szabadrúgása után, és csak Günok bravúrjának köszönhetően maradt a gól nélküli állás – a szöglet után Varga Barnabás is közel került a vezető találat megszerzéséhez, de nem találta el a kapu jobb oldalát.

A valamivel visszafogottabb percek után a törökök pörgették fel ismét a játékot, Yildiz bal oldali szlalomja után Kökcühöz játszott, aki kapásból a hosszú alsóra lőtt, Gulácsi viszont hárított, ahogyan nem sokkal később Yunus Akgün próbálkozására is leért. 

A gól nélkül záruló első félidőben inkább a mieink irányították a játékot, de az is igaz, hogy azt a törökök tudták jobban felpörgetni támadásban.

Szoboszlai büntetője adta meg az alaphangot, a török rohamokra még egy magyar lesgól volt a válasz – a második félidő összefoglalója

A folytatásban aztán gyakorlatilag rögvest megszerezte a vezetést a magyar válogatott, amely a középkezdés után intenzíven letámadott a török térfélen és szabadrúgást harcolt ki. Szoboszlai beívelését Lang Ádám csúsztatta meg, a labda egy védő kezéről pattant le, így pedig büntetőhöz jutottunk.

A labda mögé Szoboszlai állt, és félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott. A kapus érezte az oldalt, de hárítani nem volt esélye (1–0).

A 23 éves középpályás a 39. válogatott meccsén a 11. gólját szerezte, ebből a másodikat Törökország ellen.

Nem sokkal később jöhetett volna a 12. és a harmadik is, egyórányi játékhoz közeledve ugyanis szép szólója után Sallai Rolandot felvágták a kaputól 21 méterre, de a csapatkapitány jó pozícióból elvégzett szabadrúgása azonban magasan fölé szállt.

Mindkét olasz szakvezető kettős cserével igyekezett felrázni együttesét, a mieinknél Nagy Ádám és Kerkez Milos helyén Callum Styles és Nagy Zsolt folytatta, a vendégeknél pedig megérkezett a pályára a Real Madridot erősítő Arda Güler is.

A 66. percben növelhette volna előnyét a magyar csapat, Szoboszlai remek labdafelvezetése után okosan játszott a jobbján érkező Sallainak, az ő centerezése után Varga Barnabás nagyszerű testcsellel került lövőhelyzetbe, de a kapus ezúttal hárítani tudott.

Egy perccel később jött el Dárdai Márton debütálásának a pillanata, a német utánpótlás-válogatottakat végigjáró berlini futballista az elmúlt hetekben újra a védelem tengelyében szerepel klubcsapatában a szűrő középpályás helyről visszamozogva, és most is itt kapott lehetőséget, Balogh Botond cseréjeként.

A 71. percben óriási egyenlítési lehetőség maradt ki, Yildiz vihette calhanoglu remek passza után egy az egyben Gulácsira a labdát, de a lipcsei kapus lábbal hárította a ziccert, majd a növekvő török nyomást is állta vezetésével a védelem.

A hajrára érkezett még Kleinheisler László és Ádám Martin is a pályára, a játék képe ezzel döntően nem változott, a vendégek irányítottak – inkább kevesebb, mint több átütőerővel.

A magyar csapat hősiesen állta a végjátékban a török rohamokat, sőt a ráadás pillanataiban még Schäfer András vágott be egy kipattanót Kleinheisler lövése után – más kérdés, hogy ezt les miatt elvették.

Marco Rossi a győztes találkozó után elsősorban a kapuba hosszú idő után visszatérő Gulácsi Péter teljesítményét méltatta.

Ezzel együtt is győzelemmel indította a 2024-es esztendőt, ezzel sorozatban a 13. mérkőzésén maradt veretlen, amire az Aranycsapat óta nem volt példa hazánkban. A magyar válogatott legközelebb kedden lép pályára, 19 órától Koszovó legjobbjait fogadják a mieink a Puskás Arénában.

A mieinkkel azonos Európa-bajnoki csoportban szereplő Skócia Hollandiában lépett pályára, és kapott ki 4–0-ra. 

Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Törökország 1–0 (0–0)

Puskás Aréna, 60 ezer néző. V: Frankowski (lengyel)

Magyarország: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Styles, 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 61.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Törökország: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 27.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 62.) – Akgün (B. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Üzün, 77.) – Ünal (Yazici, 62.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

Gólszerző: Szoboszlai (48. – 11-esből)

A válogatott kerete:

  • Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
  • Védők: Balogh Botond (Parma), Dárdai Márton (Hertha BSC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Rizespor), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (SC Freiburg), Szalai Gábor (FC Lausanne-Sport)
  • Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette FC), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Sunderland AFC)
  • Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország

(Borítókép:  Szoboszlai Dominik. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

2024-03-22T21:54:19Z dg43tfdfdgfd