TETőFOKáRA HáG AZ IZGALOM EURóPáBAN, EGYMáST KöVETIK A SORSDöNTő öSSZECSAPáSOK

Négy mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntője, kedden és szerdán jönnek a visszavágók a legrangosabb európai kupasorozatban. Már az „odavágók” is bővelkedtek az izgalmakban, ezen a héten pedig még több drámának lehetnek szemtanúi a szurkolók. A legkeményebb dolga talán a Real Madridnak van, amely sorsdöntő hét előtt áll: a spanyol sztárcsapat előbb a BL-címvédő Manchester Cityvel csap össze a hét közepén, majd négy nappal később az ősi rivális FC Barcelonát fogadja a hétvége rangadóján. Megnéztük, hogy a még versenyben lévő csapatok hogyan hangoltak a következő BL-meccsükre.

A Real Madridra iszonyúan nehéz feladat vár az Etihad Stadionban, amely az utóbbi időszakban bevehetetlen erődnek számított – ezért is bánhatja Carlo Ancelotti, hogy a játékosai nem tudtak előnyt kiharcolni az első meccsen, ami az idény egyik legjobb találkozója volt a BL-ben.

A City a legutóbbi 27 tétmeccséből egyet sem veszített el, a Bajnokok Ligájában pedig 22 meccs óta veretlen, legutóbb pont a Realtól kaptak ki 2022-ben, a döntő kapujában. Josep Guardiola együttese szombaton sorozatban a 41. hazai tétmeccsén maradt veretlen, és egyetlen találkozóra van az 1919/1920-as klubrekordtól.

A Real Madrid ugyanaznap a Mallorca otthonából hozta el a bajnoki pontokat, a „királyiak” igen visszafogott teljesítménnyel rukkoltak elő, érezhető volt a játékosokon, hogy sokat kivett belőlük a City elleni csörte.

Fontos lehet, hogy szerdán eltiltás miatt nem játszhat Aurélien Tchouaméni, helyette Nacho kezdhet Antonio Rüdiger mellett a védelem közepén, nekik kell majd semlegesíteniük Erling Haalandot, ami nem lesz egyszerű feladat.

Jude Bellinghamék vasárnap az FC Barcelonával játszanak, ha nyernek, gyakorlatilag eldől a spanyol bajnoki cím sorsa.

A katalánok a Cádiz otthonában nyertek Joao Félix szépségdíjas góljával. Amióta Xavi bejelentette, hogy a szezon végén távozik a kispadról, még nem kapott ki, együttese 13 tétmeccs óta veretlen. Nagy siker lenne számukra az elődöntőjébe jutás, a Barca legutóbb a 2018–2019-es szezonban jutott be a BL legjobb négy csapata közé.

A 16 éves Lamine Yamal és a 17 éves Pau Cubarsí valósággal berobbant ebben a szezonban, mellettük Raphinha szokott villogni, aki két gólt is lőtt Párizsban a Paris Saint-Germain ellen. Kedden Robert Lewandowski pihenten léphet pályára, szombat este eltiltás miatt nem játszott a sztárcsatár.

A PSG játékosai is pihentek lesznek, a francia bajnoki címvédő a mögöttünk hagyott hétvégén nem lépett pályára, a Lorient elleni összecsapását ugyanis a francia szövetség április 14-ről átmozgatta április 24-re. A Barca korábbi edzője, Luis Enrique fogadkozott is, hogy a játékosai mindent megtesznek a továbbjutásért. Jó hír a párizsiaknak, hogy a marokkói Asraf Hakimi egymeccses eltiltása lejárt, így a volt Real Madrid-védő pályára léphet a spanyolországi visszavágón.

Az Atlético Madrid a Girona legyőzésével hangolt a Dortmund elleni visszavágóra, a „matracosok” célja, hogy eljussanak a döntőig, ami Diego Simeone regnálása alatt már kétszer összejött a csapatnak, igaz, mind a két fináléját elbukta a Real Madriddal szemben.

A Dortmund szombaton Karim Adeyemi kiállítása ellenére is legyőzte 2–1-re a Borussia Mönchengladbachot, de a győzelemnek nagy ára volt, ugyanis Sébastien Haller és Jamie Bynoe-Gittens is megsérült. A dortmundiak a mostani szezonban csalódást keltően szerepelnek a Bundesligában, amit tavaly majdnem megnyert, így a BL-ben szeretnének minél tovább jutni.

A Bayern München hétvégén elbukta a német bajnokságot, vasárnap a Bayer Leverkusen matematikailag is bebiztosította az első helyét. Thomas Tuchel eltiltása miatt szombaton Lőw Zsolt irányította a bajor sztárcsapatot, amely 2–0-ra nyert a Köln ellen odahaza.

A csapat legjobb támadója, Harry Kane imád az Arsenal ellen játszani, 20 meccsen 15 gólt lőtt a londoniaknak, a találatai többségét még a Tottenham játékosaként jegyezte a városi derbiken. A célja az, hogy szerdán is borsot törjön az angol csapat szurkolóinak orra alá.

Ami az Arsenalt illeti, a Premier League-ben bajnoki címért küzdő együttes vasárnap hazai pályán 2–0-ra kikapott a BL-indulásért küzdő Aston Villától, így lépéshátrányba került a Manchester Cityvel szemben. A sorsolást elnézve nem lenne meglepő, ha a City már nem bukna pontokat a hátralévő fordulókban, így Mikel Arteta tanítványainak fontos lenne, hogy ne zuhanjanak ki a BL-ből, hogy széppé varázsolják a szezon végét, ha a bajnoki aranyéremről lecsúsznának.

Biztosra vehető tehát, hogy kedden és szerdán tetőfokára hág az izgalom az európai futballpályákon, ne felejtsük el, hogy az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is várhatóak még drámai fordulatok, a legnagyobbat az szólna, ha a rossz formában lévő Liverpool csütörtökön visszajönne az Atalanta ellen 0–3-ról.

Futball

Bajnokok Ligája

Negyeddöntő, visszavágók

  • FC Barcelona (spanyol) – Paris Saint-Germain (francia)
  • Első meccs eredménye: 3–2
  • Borussia Dortmund (német) – Atlético Madrid (spanyol)
  • Első meccs eredménye: 1–2
  • Manchester City (angol) – Real Madrid (spanyol)
  • Első meccs eredménye: 3–3
  • Bayern München (német) – Arsenal (angol)
  • Első meccs eredménye: 2–2

2024-04-15T09:45:26Z dg43tfdfdgfd