NEWEY SZERINT NEM SZABAD ELKöVETNIE A FORMA-1-NEK AZ INDYCAR HIBáJáT

Adrian Newey a Motorsport.comnak adott exkluzív interjújában ismertette vízióját arról, szerinte milyen lenne az ideális Forma-1, ennek első részét, melyben arról beszél, visszatérjenek-e a V10-esek, valamint hogy mi az alapvető ellentmondás, amin szerinte nem lehet felülemelkedni, ezen a linken olvashatjátok.

Szóba került az is, hogy a Forma-1-nek mindig nehéz lesz felérni egy olyan múlthoz, amit sokan idealizálnak: A bajnokság legizgalmasabb pillanatai mindig izgalmasabbnak hatnak, mint voltak, míg a gyenge versenyeket elfelejti mindenki.

„Szokásunk megemlékezni az emlékezetes versenyekről, csatákról és azokat rózsaszínű ködön át látni. Azután pedig elfelejtjük azokat, amik gyengék voltak. A valóság az, hogy rengeteg unalmas verseny volt az évek folyamán, minden egyes szezonban vannak ilyenek. Talán a legdrámaibb idény szerintem a 2012-es volt, ahol hat különböző versenyző nyerte a hat első versenyt” – mondta Newey.

„Szerintem az a szép a Forma-1-ben, hogy az ember és a gép találkozik. A gépben van a váz és a motor, szóval gyakorlatilag három olyan tényező van, aminek együtt kell állnia egy erős csomaghoz. Nem feltétlenül kell mindháromból a legjobbnak lenned a rajtrácson, ha kettő a legjobb és egy jó, akkor már jó helyzetben vagy.”

„Ez a túlszabályozás veszélye, hogyha ennyire korlátozzuk, mit lehet az autókkal csinálni, akkor gyakorlatilagy egy gyártó versenyez majd, és a történelem már megmutatta, hogyha egy sorozatban egy gyártó van, akkor mindig népszerűtlenebb lesz.”

„A legjobb, vagy legrosszabb példa, attól függ, honnan nézzük, az IndyCar a 90-es évek közepétől. Volt, azt hiszem, négy vagy öt karosszériagyártó, három vagy négy motorszállító és közel volt a népszerűsége a Forma-1-éhez. Nem sokkal később a karosszériagyártók száma egyre csökkent és két motorszállító lett, és igazság szerint a népszerűsége sem maradt ugyanolyan.”

2024-04-15T15:57:19Z dg43tfdfdgfd