MáR OLIMPIKON IS VAN AZ OROSZ–UKRáN HáBORú HALáLOS áLDOZATAI KöZöTT

Bejelentették az első olimpikon halálát az orosz-ukrán háborúban. A súlyemelő Olekszandr Pieliesenko, aki a 2016-os riói játékokon a 85 kilogrammos könnyűsúlyú kategóriában a negyedik helyen végzett, vasárnap halt meg a fronton.

A hírt az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság is megerősítette. Pieliesenko harci cselekmények közben halt meg, tették hozzá az ukránok.

„Olekszandr a teljes körű invázió első napján csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz. Tegnap kaptuk a szomorú hírt a haláláról” – közölte a bizottság Telegram-oldalán.

A 30 éves Pieliesenko kétszer nyert Európa-bajnokságot, de évekkel ezelőtt felhagyott a profi sporttal. Ennek oka az volt, hogy 2018-ban eltiltották őt a versenyzéstől, miután megbukott egy doppingellenőrzésen (az ellenőrök vízhajtóra bukkantak a szervezetében).

Pieliesenko halála további kérdéseket vet fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon döntésével kapcsolatban, hogy Ukrajna tiltakozása ellenére engedélyezte néhány orosznak, hogy semleges színekben indulhasson az idei nyári párizsi olimpián, írja a The Guardian.

A NOB szerint akár az ötvennégyet is elérheti a párizsi játékokra kvalifikáló orosz versenyzők száma. Azokat az oroszokat azonban, akik nyilvánosan támogatták az ukrajnai háborút, vagy kapcsolatban állnak az orosz hadsereggel, eltiltják a versenyzéstől.

Azok az oroszok, akik mégis elmennek Párizsba, nem vehetnek részt a megnyitóünnepségen, nem versenyezhetnek Oroszország zászlója vagy bármilyen emblémája alatt, valamint győzelem esetén az orosz himnuszt sem játsszák le nekik.

További kitétel, hogy csak egyéni számokban nevezhetnek. Ugyanezek a korlátozások a belorusz sportolókra is vonatkoznak.

Más becslések szerint Oroszország csapata mindössze 10–12 főből áll majd a francia fővárosban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

2024-05-06T17:25:35Z dg43tfdfdgfd