MILáK MEGBOROTVáLKOZOTT, AZTáN ELLENTMONDáST NEM TűRő GYőZELMET ARATOTT

Milák Kristóf a délelőtti idejénél hat tizeddel jobbat úszva ellentmondást nem tűrő győzelmet aratott 100 gyorson az úszók országos bajnokságának első napján a Duna Arénában. Tokió olimpiai bajnokát még csak megszorongatni sem tudta az előzetesen favoritnak gondolt Németh Nándor.

Tékozló fiúból pillanatok alatt ellenállhatatlan titánná vált Milák Kristóf (legalábbis a medencében). Aki – kezdjük a második legfontosabbal: – délutánra megborotválkozott. A csodás átalakulás lényegi része azonban nem a reggel még dús arcszőrzet eltűnése volt...

A Honvéd 24 esztendős úszójának délelőtti produkciójától a szövetségi kapitány, Sós Csaba szavai is elakadtak, kijelentve, itt valami nem kerek: ha Milák az elmúlt hónapok híreinek megfelelően alig-alig készült az utóbbi egy évben, képtelenség lett volna, hogy 49.02-es időt tempózzon 100 gyorson. Pedig így tett, ezzel nyolc századdal a szám fő esélyesének kikiáltott, az előző világbajnokságon bronzérmet szerző Németh Nándort is maga mögé utasította az előfutamokban.

Tokió olimpiai bajnoka így a favoritnak járó négyes pályánál vetkőzhetett neki a döntőnek, melyben a presztízs mellett pályafutása 23. országos bajnoki címe is volt a tét. Megszerezte, de még milyen versenyzéssel!

Milák bekezdett, 23.00-val fordult – természetesen elsőként –, Némethtől tizenhét százados előnyben. A második hosszon sem halványult, előnyéből egy keveset ránézésre elvesztett, de komolyabb izgalom nélkül szerezte meg az aranyérmet visszatérőversenyén. Méghozzá 48.38-os idővel. Németh 48.54-gyel lett második, míg BVSC-s klubtársa, Szabados Bence tisztes lemaradásban kettejüktől (49.13) gyűjtötte be a bronzot. 

Azaz Milák nemcsak délelőtt úszott jobb időt, mint tette az egy évvel ezelőtti, kaposvári ob-n, hanem délután is felül tudta múlni az akkori döntőben aranyat érő 48.40-et. Mindez pedig több mint biztató három és fél hónappal Párizs előtt.

Olimpiai bajnokunknak a játékokon való részvételen eddig sem kellett aggódnia, tavaly az elsők között úszta meg a szintidőt két fő számában, 100 és 200 pillangón. Ezúttal 100 gyorson sem volt messze az A-szint: négy század hiányzott volna, hogy harmadik számában is meglegyen az olimpiai kvalifikáció.

Milák ob-n nyújtott további teljesítménye is jó összehasonlítási alapnak ígérkezik a „kihagyás” előtti önmagával, ugyanis a tervek szerint ugyanabban a – már-már szokásosnak számító, a legutóbbi három 50-es medencében rendezett magyar bajnokságon úszott – hat számban áll rajtkőre, mint tette Kaposváron is. A 100 gyors után 200 pillangó, 50 gyors, 200 gyors, 50 pillangó és 100 pillangó szerepel a bajnoki „penzumban”. 2023-ban csupán a két 50-es számban szorult a dobogó második fokára, másik négy döntőjét megnyerte.

Ob-t legutóbb a 2021-es olimpia előtt rendeztek a Duna Arénában, Az is igaz, Milák akkor a mai „debütálószámában” 48.89-es előfutam után 48.00-val lett aranyérmes, Némethet 17 századdal legyőzve a fináléban.

Hogy ezt követően mi történt a tokiói olimpián, mára történelem: a rövidebb távon ezüst-, kétszázon aranyérem került a nyakába.

Azt, hogy a szakállmentesített Milák megállíthatatlan lesz-e Párizsban is, nyilván korai kijelenteni, annyi biztos, az újságírók hiába várták a futamot követően az interjúkra kijelölt szakaszon, senkinek sem állt meg nyilatkozni. Csupán a zóna szélén mosolyodott el egy pillanatra – ez is letudva...

A 126. úszó országos bajnokság kedden vette kezdetét, és egészen péntek estig tart. Délelőttönként az előfutamokat, délutánonként a döntőket rendezik a Duna Arénában.

Az ob programját és úszóink eredményeit a szövetség honlapjára kattintva ezen a linken keresztül böngészheti.

(Borítókép: Milák Kristóf. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

2024-04-09T15:58:18Z dg43tfdfdgfd