MAROZSáN FáBIáN SZENZáCIóS JáTéKKAL 59 PERC ALATT INTéZTE EL A VILáGRANGLISTáN HETEDIK KLASSZIST

A miami ezres kategóriájú tenisztorna második fordulójában Marozsán Fábián pályafutása egyik legjobb teljesítményével mindössze 59 perc alatt, két szettben legyőzte a világranglistán hetedik helyen jegyzett Holger Runét. A magyar teniszező örökké emlékezetes sikert aratott Miamiban.

Pályafutása negyedik mestertornáján lépett pályára Marozsán Fábián Miamiban, ahol az első körben 1 óra 8 perc alatt győzte le a hazai pályán szereplő, selejtezőből érkező Aleksandar Kovacevicet. A második fordulóban az amerikainál jóval komolyabb akadály érkezett a magyar teniszező számára a világranglista-hetedik Holger Rune személyében, akivel még sosem találkozott ezt megelőzően. 

A mérkőzést a torna centerpályáján rendezték, az NFL-ben szereplő Miami Dolphins arénájában, de Marozsán Fábián nem volt megilletődve a hatalmas stadiontól, az első pillanattól kezdve szokásához híven pókerarccal, magabiztos játékkal nyitott. Első adogatójátékát könnyen hozta, majd a forrófejű dán szervagémjében hamar eljutott két bréklehetőségig.

Hozzá kell tenni, hogy Rune kettős hibát is ütött gémen belül, de Marozsán játéka rendkívül stabil volt, nem akart nagyot ütni, mértani pontosságú rövidítéseivel pedig őrületbe kergette a dán klasszist. Alig telt el néhány perc, már 3:0 állt az eredményjelzőn, majd Rune első alkalommal hozta adogatását a mérkőzésen, ennél többre viszont nem futotta részéről az első szettben. 

A magyar teniszező szinte az összes pontját megnyerte első szervája mögött, tehetetlen volt Rune, akinek ugyan volt néhány villanása, de az összképet nézve Marozsán sokkal biztosabb volt. A 24 éves Magyar akarata érvényesült, tökéletes játékkal 25 perc alatt nyerte meg az első szettet 6:1-re. 

A világranglista-hetedik Rune arckifejezésén látszott, meglepte a magyar teniszező sebezhetetlen játéka, ebből adódóan pedig egyre frusztráltabbá vált az idő előrehaladtával. Marozsán viszont rendkívül higgadtan ott folytatta, ahol abbahagyta, a második szettben rögtön elvette dán riválisa adogatását, méghozzá úgy, hogy többször elképesztően precíz, pontos tenyeresekkel és fonákütésekkel variálta játékát. Ezt követően bevágott egy hatalmas ászt, majd újra rövidítéssel nyert pontot. A miami centerpálya közönsége csak tátotta a száját a magyar teniszező teljesítménye láttán. 

Rune végül szetten belüli második adogatójátékát hozta, így zárkózott Marozsánhoz, majd a magyar teniszező adogatójátékában a dán klasszis eljutott fogadóelőnyig, méghozzá 40:0 után, első alkalommal a mérkőzésen. A kulcspillanatban nem remegett meg Marozsán, rendkívül fontos első szerváinak köszönhetően végül a maga javára fordította a gémet, így visszaállt szetten belül a két játék különbség. 

Sőt, Rune továbbra sem talált gyenge pontot a magyaron, miközben ő egyre többet hibázott, így újabb bréklehetőséghez jutott Marozsán. Ezt a lehetőséget pedig egy rendkívül higgadt, szenzációs átemeléssel használta ki a magyar teniszező, így szett- és dupla brékelőnyből következett a folytatás. 

Ugyan ezt követően Marozsán megint bajba került saját szervája mögött, két bréklabdához jutott Rune, de ezeket a lehetőségeket sem tudta kihasználni, egyetlen gémre került ezzel a magyar teniszező a győzelemtől. 

A világranglistán hetedik dán a szettben – egyben a mérkőzésben – maradásért adogatott, de abszolválnia ezt nem sikerült, Marozsán egy tökéletes elütéssel nyerte meg a mérkőzést, mindössze 59 perc alatt. 

A magyar teniszező pályafutása egyik legjobb teljesítményével jutott a miami tenisztorna harmadik fordulójába, ahol az ausztrál Popyrin lesz az ellenfele. Marozsán egy éven belül már harmadik olyan riválisát győzte le, akit aktuálisan a top 10 mezőnyében jegyeztek. 

Örülök, hogy egy éven belül már harmadszor vertem top 10-es ellenfelet, fantasztikus volt a legjobb pályán, egy ekkora stadionban játszani. Sok energiám van, közben pedig próbálok nyugodt maradni, ezt Roger Federertől tanultam, és néha sikerül is

– nyilatkozta Marozsán még a pályán, pillanatokkal szenzációs győzelme után. A torna másik magyar résztvevője, Fucsovics Márton szombaton két szettben szenvedett vereséget a világranglistán negyedik helyen rangsorolt, címvédő Danyiil Medvegyevtől.

ATP 1000, MIAMI, 2. FORDULÓ

  • Marozsán Fábián – Holger Rune 6:1, 6:1

(Borítókép: Getty Images)

2024-03-24T19:13:54Z dg43tfdfdgfd