MAROZSáN FáBIáN HéTFőI SIKERE MéG A VASáRNAPI SZENZáCIóS GYőZELEMNéL IS éRTéKESEBB VOLT

Marozsán Fábián, hazánk legelőkelőbb helyen jegyzett teniszezője hétfő délután két szettben győzte le Alexei Popyrint a miami ezres kategóriájú tenisztorna harmadik fordulójában, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. A magyar teniszező edzője, Balázs György úgy látja, tanítványa győzelme majdhogynem értékesebb, mint a vasárnap aratott, szenzációval határos sikere Holger Rune ellen.

A 24 éves magyar teniszező pályafutása negyedik mestertornáján játszik Miamiban, és mind a négy alkalommal legalább nyolcaddöntőig jutott, amely kiemelkedő teljesítmény a világ legjobbjai között. Az Alexei Popyrin elleni győzelem után Marozsán edzője, Balázs György nyilatkozott menedzsmentjük közleményében – mivel a magyar teniszező kizárólag a következő mérkőzésre koncentrál – amelyben kifejtette, hogyan látta tanítványa teljesítményét helyi idő szerint hétfő délelőtt. 

Vasárnap Rune ellen Fábi lényegében tökéletesen játszott, százszázalékos teljesítményt nyújtott – egy ilyen győzelem után nagyon nehéz mentális állapotban kellett hétfőn pályára lépnie. Egyrészt azért, mert óhatatlanul hasonló játékot vár el ilyenkor magától egy teniszező, ahogy a szurkolók is, de ez szinte képtelenség. Másrészt pedig azért, mert Popyrin a 45. helyen áll a világranglistán, ami bár nem a hetedik, mégis előkelő pozíció. Volt már 35. is, nyert két ATP-tornát, most mégis az esélytelenebb nyugalmával állhatott oda a pályára. Jól is játszott, harapott. A körülmények sem olyanok voltak, mint előző nap, kisebb pályán játszottak, messzebb kellett menni érte, semmilyen körülmény nem vetítette előre, hogy könnyen tud majd erőt meríteni magából, illetve mozgósítani a maradék energiáit bő fél nappal a nagy diadal után

– magyarázta Balázs György. A szakember tanítványa ugyan lassan kezdett, rögtön elvesztette adogatójátékát is, mégis azonnal egyenlített, majd egészen 6:5-ig fej fej mellett haladtak a felek, ahol az első számú magyar teniszező megint elvette riválisa szervagémjét. Marozsán dominanciája a második szettben már egyértelműbb volt, rögtön brékelt, ez pedig a győzelmet jelentette számára, első meccslabdáját – a Rune elleni mérkőzéshez hasonlóan – kihasználta. 

Nagy küzdelem volt, Fábi nagyon nagy önfegyelemről tett tanúbizonyságot a pályán. A második játszmában már nem is volt kérdés, hogy meg tudja csinálni, időnként a játéka színvonala meg is közelítette azt, amit vasárnap láttunk tőle. Szinte nagyobb dolognak tartom, hogy ezúttal is nyert, nem egyszerű a korábban sorolt tényezőket megélni, és ezek után diadalt aratni. Úgy érzem, sikerült végre az agyába ültetni, hogy hinnie kell magában, mert nem mondható egyszeri csodának az, amit tavaly Rómában, majd Sanghajban, aztán idén Indian Wellsben és itt, Miamiban is elért. Jobb teniszező, mint Popyrin. Mondtam neki, ha űzi, hajtja, mozgatja és folyamatosan védekeznie kell, akkor be fogja őt darálni – így is lett, a hite, az akarata átvitte a holtponton

– fejtette ki a szakember.

Annyi már bizonyos, hogy Marozsán nyolcaddöntős ellenfele a kilencedik kiemelt Alex De Minaur lesz, akit a magyar teniszező tavaly Sanghajban már legyőzött. A világranglistán 10. helyezett ausztrál teniszező személyének Balázs György örül, mert bár jó formában van és igazi vérszívó típusú játékos, Marozsán szempontjából pozitív, hogy egyszer már le tudta győzni, és kicsit talán fáradtabb, fásultabb is a megszokottnál.

A tervek szerint a Marozsán Fábián – Alex De Minaur találkozót magyar idő szerint kedd este nem előbb, mint 22 órakor rendezik, minden bizonnyal a két legnagyobb pálya valamelyikén. 

(Borítókép: Getty Images)

2024-03-25T21:04:18Z dg43tfdfdgfd