MAROZSáN FáBIáN FELVETTE A VERSENYT AZ OLIMPIAI BAJNOKKAL, DE VERESéGET SZENVEDETT

Marozsán Fábián két szettben vereséget szenvedett a világranglistán ötödik, Tokióban olimpiai bajnok Alexander Zverevtől a miami ezres kategóriájú tenisztorna negyeddöntőjében. A magyar teniszező egyenrangú partnere volt a világklasszis németnek, jövő héttől pedig a világranglista 38. helyén jegyzik.

Magyar idő szerint szerda hajnalban elfogytak a jelzők Marozsán Fábián teljesítménye kapcsán: a világranglistán 57. helyen rangsorolt teniszezőnk az elmúlt egy hétben többek között két top 10-es játékost legyőzve jutott be a miami ezres kategóriájú tenisztorna negyeddöntőjébe. Marozsán túlzás nélkül világklasszis teljesítményt nyújtott legutóbbi mérkőzésein, amire a világ legjobbjainak sem volt válaszuk, így nem az esélytelenek nyugalmával lépett pályára a világranglistán ötödik Alexander Zverev elleni negyeddöntőn sem. 

Érdekesség, hogy a 24 éves magyar teniszező az eredeti tervek szerint már februárban, a tatabányai Davis-kupa-világdöntő selejtezőjén megmérkőzött volna a németek világsztárjával, de akkor Zverev nem vállalta a szereplést – napokkal azután, hogy elődöntőt játszott az Australian Openen. Így kettejük első mérkőzése a miami mestertornán jött el, a legjobb nyolc között. 

Az már a magyar idő szerint csütörtök kora esti találkozó előtt biztossá vált, hogy jövő héttől Marozsán Fábiánt a világranglista legjobb 50 játékosa között jegyzik, sőt az élő ranglistán már a 38. helyen áll – amely hatalmas előrelépés. No de térjünk rá a mérkőzésre! A két teniszező helyi idő szerint délután 1 órakor lépett pályára a Hard Rock Stadiumban, amely a „hétköznapokban” az NFL-ben szereplő Miami Dolphins otthona. 

Rendkívüli hőség, mintegy 30 Celcius-fok és magas páratartalom fogadta a játékosokat. Az adogatást Marozsán kezdte, jó szerváinak és egy pontos röptének köszönhetően hamar eljutott 40:0-ig, majd egy tenyereshiba után végül sikeresen lezárta a gémet. Ugyanígy tett Zverev is, könnyedén hozta adogatását, ezt követően azonban Marozsán bajba került.

A magyar teniszező többet rontott, Zverev fonákoldalról pedig nem hibázott, és eljutott összesen négy bréklehetőségig. Az első hármat Marozsán még hárította, de a negyediket értékesítette a német, így előnybe került. Fogadóként továbbra is sebezhetetlennek tűnt Zverev, de a magyar teniszező is egyre jobban kezdett belelendülni, következő szervagémjét már probléma nélkül hozta. Zverev harmadik szervagémjében hibázott először, Marozsán pedig kihasználta a lehetőséget, eljutott első bréklabdájáig, de akkor a német világsztár újra beütötte első szerváit, amelyek kihúzták a bajból.

Az a brékhátrány ellenére biztató volt, hogy a magyar teniszező játéka egyre inkább kezdett összeállni, az első gémekben tapasztalt feszültebb játék már a múlté volt, valamint a német adogatásai mögött is volt keresnivalója. Ennek ellenére a világranglistán ötödik Zverev stabil maradt, rendkívül kevés ki nem kényszerített hibát ütött, Marozsán pedig elhibázott néhány labdamenetet, leginkább a hálónál.

A magyar játékos 5:3-nál a szettben maradásért szervált, de abszolválnia ezt a feladatot sajnos nem sikerült, végül kettős hibával vesztette el a szettet 38 perc alatt.

A második játszmában Zverev kezdte az adogatást, egyre több pontot szerzett Marozsán, de bréklehetőségig nem jutott el. A magyar teniszezőnek saját szervája mögött rögtön bréklabdát kellett hárítania, azt bravúrosan megoldotta, így nem került hamar hátrányba. Nagyon fontos volt, hogy minél tovább tartsa a lépést Zverevvel, aki saját szervagémjeiben – ha beütötte első adogatását – érinthetetlen maradt.

A szeles időjárás egyébként nem kedvezett Marozsánnak, nem tudta játszani saját játékát, így többször csúszott hiba az ütéseibe. A második szettben 2:2-nél Zverev adogatott, a magyar teniszező előtt újra bréklehetőség adódott, köszönhetően agresszív fogadásainak második szerváknál, de amikor nagyon számított, Zverev beütötte az elsőket és megnyerte a játékot.

Ezt követően Marozsán is egyre magabiztosabb volt adogatójátékaiban, két gémet úgy nyert meg, hogy mindössze egyetlen pontot nyert szervája mögött riválisa, teljesen egyenrangú partnere volt a világranglista ötödik játékosnak. 5:4-es Zverev-vezetésnél a magyar teniszező a mérkőzésben maradásért adogatott, és nem remegett meg, egyetlen pontot engedélyezve zárta le a gémet. Pechjére a német továbbra is hibátlanul adogatott, így fogadóként egyre kevesebb lapot osztottak Marozsánnak.

Egy újabb sikeres német szervagémet követően Marozsán a mérkőzésben maradásért szervált, és ugyan volt két lehetősége lezárnia a játékot, de végül egy elrontott fonák után Zverev első mérkőzéslabdáját bevágta – egyúttal két szettben megnyerte a mérkőzést.

Marozsánnak a vereség ellenére nincs szégyenkeznivalója, abszolút felvette a versenyt a világ egyik legjobbjával, eljutott a legjobb nyolcig a miami ezres kategóriájú tornán, és 

jövő héttől a világranglista 38. helyén jegyzik.

A miami mestertorna elődöntőjében a világranglistán harmadik, a tornán második kiemelt Jannik Sinner a címvédő Danyiil Medvegyevvel mérkőzik, Zverev pedig a Carlos Alcaraz–Grigor Drimitrov-találkozó győztese ellen játszik a fináléért – pénteken.

ATP 1000, MIAMI, NEGYEDDÖNTŐ

  • Marozsán Fábián – Alexander Zverev 3:6, 5:7 

(Borítókép: Getty Images)

2024-03-28T19:01:00Z dg43tfdfdgfd