HAMILTON IS ELíTéLI AZ FIA-T: „HOGYAN TUDNáL BíZNI EGY ILYEN SPORTBAN?”

Az F1 Academy ügyvezető igazgatója, Susie Wolff a hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt egy közleményben tudatta a nagyvilággal, hogy személyesen tett feljelentést az FIA ellen a francia bíróságon.

Ennek az egésznek az előzménye még a múlt decemberi ügy, amikor is az FIA a lehetséges összeférhetetlenséget és érdekellentétet kezdte vizsgálni Wolff és férje, Toto között, mivel több F1-es csapatvezető is arra panaszkodott, hogy a házastársak között bizalmas információk cserélhettek gazdát.

Az ügy azonban nagyjából két nap után le is zárult, mivel a paddock és az istállók egyöntetűen kiálltak Wolffék mellett, így az FIA ejtette a vizsgálatot és megállapította, hogy semmilyen szabálysértés nem történt. A helyzet ezek után lecsendesedett, Wolff viszont most jogi útra terelte a témát.

A Mercedes versenyzője pedig komoly dicsérettel illette Wolffot, amiért megpróbál rávilágítani arra, hogy az FIA-nál mennyire hiányzik az elszámoltathatóság és az átláthatóság. „Először is, rendkívül büszke vagyok Susie-ra. Annyira bátor. Nagyszerű értékeket képvisel és nagyszerű vezető” – mondta Hamilton.

„Egy olyan világban, ahol az embereket gyakran elhallgattatják, az, hogy ő kiáll magáért, remek üzenetet közvetít. Tetszik, hogy kiveszi az ügyet ebből a világból [az F1-ből], és kívülről kezdeményez lépéseket, mivel nagyon hiányzik az elszámoltathatóság ebben a sportban és az FIA-n belül. Sok minden történik zárt ajtók mögött, így nincs átláthatóság, nincs egyértelmű felelősségre vonás.”

„Hogyan tudnál bízni egy ilyen sportban és abban, ami itt történik, ha ez nincs meg? A lépése remélhetőleg most változást indít el, és pozitív hatása lesz, főleg a nőkre nézve. Olyan időben élünk, ahol ha panaszt teszel, akkor ki leszel rúgva. Borzalmas, hogy ezt a narratívát közvetítjük a világnak” – vélekedett a brit, aki ezzel vélhetően a Red Bullnál történtekre is utalt, hiszen ott a női alkalmazottat felfüggesztették, miután Christian Hornert tisztázta a független ügyvéd eljárása.

„Különösen akkor, amikor a sporton belüli befogadásról beszélünk, biztosítanunk kell, hogy hűek maradunk az alapvető értékeinkhez.” Hamilton márkatársa, George Russell még hozzátette: „Bízol abban, hogy a sport irányítói a saját érdekeik helyett a sport érdekeit tartják szem előtt… Amikor nincsenek meg a tények és a számok, nincs átláthatóság, akkor mindig arra gondolsz, hogy valamit elhallgatnak.”

„Ezért is annyira fontos most az, hogy a sport a helyes üzenetet közvetítse mindenki felé, aki a Forma–1-et támogatja, aki szerepet akar vállalni a Forma–1-ben, és megmutassa, hogy a dolgokat nem söpörjük csak úgy a szőnyeg alá.”

Eközben tegnap az FIA elnöke ellen indult vizsgálat is lezárult, így kiderült, mi lett Mohammed bin Szulajm sorsa.

Nézd meg: Video F1 | Presentazione Mercedes: la W15

2024-03-21T10:23:18Z dg43tfdfdgfd