„EZ BűNCSELEKMéNY!” – AZ AMNESTY INTERNATIONAL SEGíTSéGéRE VáR A LIVERPOOL MENEDZSERE

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 20 000 Ft sportfogadás bónusz + 60 ingyen pörgetés vár Rád! Regisztrálj most! (x)

Jürgen Klopp azt állítja, hogy az Amnesty International emberi jogi szervezetnek kellene beavatkozni a Premier League „őrült” menetrendje miatt.

A Liverpool menedzsere szerint indokolatlanul sok mérkőzést zsúfoltak be a versenynaptárba – ezt konkrétan bűncselekménynek nevezte –, különösen a legjobb csapatok esetében, akiknek a következő szezontól hárommal több meccset kell játszani a Bajnokok Ligája átalakítása miatt.

A német szakember azzal vádolta meg az angliai műsorszolgáltatókat, hogy hozzájárultak a szigetországi klubok európai kudarcához.

A Liverpool-Tottenham bajnokin a hazaiak győzelme 1.47, a döntetlen 5.50, a vendégek sikere 6.00-szoros szorzóval fogadható. (x)

Mint ismert, a Premier League vereséget szenvedett a Bundesligától abban a „különversenyben”, amely egy extra, ötödik helyért folyt a Bajnokok Ligája 2024/25-ös kiírásában. A tavaszra talpon maradt angol csapatok közül mostanra a Manchester City, az Arsenal, a West Ham és a Liverpool is kiesett a maga versenysorozatából. Egyedül az Aston Villa jutott el a legjobb négyig, ám az Európai konferencia-liga elődöntőjének első mérkőzésén a birminghamiek is kikaptak, hazai pályán, 4–2-re a görög Olympiakosztól. A szigetországot így jó eséllyel idén egyetlen gárda sem képviseli döntőben.

A Vörösök menedzsere, Jürgen Klopp szerint az angol futballt a túl sűrű menetrend sújtja, a kérlelhetetlen időbeosztás akadályozza meg az ország csapatait abban, hogy sikeresek legyenek a nemzetközi színtéren. Amint arról a Guardian beszámolt: a német szakember azzal vádolta meg a műsorszolgáltatókat, hogy aláássák az üzleti modelljükhöz kulcsfontosságú „terméket”.

Szombaton 12.30-kor mernek meccset adni – ez bűncselekmény!”

Nem azt állítom, hogy nem fordult elő alulteljesítés, mint nálunk az Atalanta ellen és még néhány esetben, de… A Premier League a világ legjobb bajnoksága. Nem túlértékelt, hanem a játékosok túlterheltek. Az, hogy a Manchester City és az Arsenal is kiesett a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből nem a minőséget tükrözi. Igen, más országokban is vannak jó csapatok – de nem erről van szó. Ez egy jel. Változtatnunk kell a hozzáállásunkon. Valakinek segítenie kell!” – hangsúlyozta Jürgen Klopp.

A német szakember azt is szóvá tette, hogy a Liverpool a többi csapatnál jóval többször – a 2017/18-as szezon óta a legtöbb alkalommal – játszott szombat kora délutáni meccseket a válogatott szünetek után akkor, amikor a játékosoknak a legkevesebb idejük jut az átállásra, regenerálódásra.

Amikor erről beszélek, sokan azt hiszik, hogy a helyzetünk miatt teszem, mert sikertelenek voltunk az utolsó néhány meccsen, de nem, ez általános probléma. Az, hogy csütörtök-vasárnap-szerda után szombaton 12.30-kor mernek meccset adni, az bűncselekmény! Vártam, hogy az Amnesty International ellátogasson az illetékesekhez... Szeretnék részt venni azon a találkozón, amikor valaki azt mondja: „Liverpool 12.30”, és az egész terem nevetésben tör ki. Ez teljesen őrült, de még mindig boldogok. Szeretik az előfizetőket – de engem levehetnek erről a listáról! Ha valaha is szakértőt keresnének, beszélek angolul és megtehetném, de…” – fakadt ki Klopp.

Újra a labdarúgás partnerévé kell válniuk, nem pedig a zsarnokává”

A Vörösök menedzsere régóta vitában áll az olyan műsorszolgáltatókkal, mint a TNT Sports – korábbi nevén BT Sport – a mérkőzések ütemezésére vonatkozó döntéseik miatt.

A liverpooli menedzser mostani szókimondó kritikája velük szemben nem példa nélküli. 2020-ban James Milner sérülésében játszott szerepük miatt okolta őket, kiemelve, hogy a túlzsúfolt menetrend milyen fizikai terheket róhat a játékosokra. Amikor Des Kelly televíziós műsorvezető Milner sérüléséről kérdezte, egy szarkasztikus „gratulációval” kezdte válaszát. Majd hozzátette:

Nos, te nekik dolgozol. Nem tudom, milyen gyakran kell elmondanom, de gyakorlatilag te választod a 12:30-as kezdést, ami nagyon veszélyes”.

A német szakember ezúttal is rámutatott a Liverpool közelmúltbeli torlódásaira, amely az Atalanta elleni csütörtöki idegenbeli találkozótól a vasárnapi Fulham-mérkőzésig terjedt, majd a hét közepén egy Merseyside-i derbi és egy szombat eleji meccs a West Ham ellen – ami gyakorlatilag véget vetett a bajnoki reményeiknek .

A következő idényben még több meccs lesz a Bajnokok Ligájában, a Ligakupában pedig még mindig két mérkőzést kell játszani az elődöntőben… A napokban volt egy beszélgetésem a kedvenc tévécsatornám – amit biztos, hogy soha többé nem fogok nézni… –, a TNT Sports munkatársaival. Mindig azt mondják: fizetnek, pénzt adnak a futballra. Én azonban nem így látom, szerintem ez fordítva van: a futball fizet nekik. Sugározzák és „kézbesítik” az előfizetőiknek – nem kis összeg ellenében. Újra a labdarúgás partnerévé kell válniuk, nem pedig a zsarnokává. Ez csak egy apró tanács egy öregembertől, aki hamarosan távozik. Sok meccset fogok nézni, de nem az összeset – az emberek időnként foci nélkül is túlélik…” – szögezte le Klopp.

Cápák tengerében

A Liverpooltól való közelgő távozását és a mérkőzések lebonyolításával kapcsolatos aggodalmait figyelembe véve Kloppot megkérdezték, hogy fontolóra venné-e a jövőben a futballigazgatásban való szerepvállalását.

A minap kaptam egy díjat a PFA-tól (az angol profi labdarúgók szervezetétől – a szer.k), nem tudom pontosan, miért, de szerintem azért, mert kiálltam a játékosokért, az ő érdekükben emeltem szót. Soha nem gondoltam rá, de szükségük lesz olyan emberekre, akik ismerik ezt az „üzletet”. Talán majd egy normális korban… De képzeljék csak el, hogy én leszek a FIFA elnöke…! Nyilvánvalóan jól fizetett munka, ezért akarja mindenki csinálni, de nem hiszem, hogy ilyesmivel fogom tölteni az életemet. Egyedül nem tudsz semmit megváltoztatni. Valószínűleg nem élném túl a cápák tengerében” – válaszolta.

Menetrendszerű az aggodalom az angol futballért

Jürgen Klopp megjegyzései az angol futballon belüli tágabb aggodalmat tükrözik a mérkőzések torlódásával, valamint annak a játékosok és a csapatok számára okozott károkkal kapcsolatban.

Néhány hete, még a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő előtt Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere is ostorozta a Premier League és FA-kupa szervezőit, mondván, a túl sűrű menetrend kialakításával aláássák, hogy csapata megismételje a tavalyi történelmi triplázást. Azóta tudjuk: ez nem is jött össze.

A többség elismeri ugyan a műsorszolgáltatók döntéseit meghatározó pénzügyi kényszereket, de egy kiegyensúlyozottabb megközelítést szorgalmaz, amely előtérbe helyezi a játékosok jólétét és a versenysorozatok integritását.

2024-05-04T07:13:21Z dg43tfdfdgfd