EKKORA HáTRAARCOT RITKáN LáT A VILáGFUTBALL: A BAYERNNéL úJRA NAGELSMANNT AKARJáK

Néhány hete még azt gondolhattuk, április 1-jéről visszamaradt kacsa, most már viszont egyre több forrás állítja meggyőződéssel: Julian Nagelsmann lesz Thomas Tuchel utódja a Bayern Münchennél. Tény, a szakember legutóbbi regnálása óta csaknem a teljes müncheni klubvezetés kicserélődött, mégis – szigorúan kívülállóként – megmosolyogtató belegondolni: nincs egy éve, hogy komoly kompenzáció mellett egyáltalán fel tudták bontani az eredetileg 2026 nyaráig érvényes szerződését Münchenben.

Ugyan a Brightonnal rendre erőn felül teljesítő Roberto De Zerbi neve is ott van a jelöltek között, a közelmúltban kinevezett sportigazgató, Max Eberl akciója sikerrel járt, a Bayern elnöksége támogatja Julian Nagelsmann visszatérését a bajor kispadra – állítja Florian Plettenberg, a Sky Sports Germany munkatársa. Mi több, a német szakíró úgy tudja, az Eberl mellett a társsportigazgató, Christoph Freund már fel is vette a kapcsolatot a német válogatott jelenlegi szövetségi kapitányával, a tárgyalások pedig előrehaladott állapotban vannak.

Nagelsmannt múlt szeptemberben nevezték ki a német válogatott élére, jelenlegi megbízása a nyári Európa-bajnokság végéig szól, igaz, sajtóhírek szerint több opciót is tartalmaz az esetleges közös folytatásra.

A sztoriban az egyik legérdekesebb az, hogy a DFB közbelépése nélkül a Bayern jelenleg is szerződésben állna a 36 éves trénerrel. Emlékezetes, 2023 tavaszán váratlanul, a síeléssel töltött szabadsága alatt mentették fel Nagelsmannt a Bayern kispadjáról. A döntést az azóta lecserélt sportigazgató-klubelnök páros, Hasan Salihamidzic és Oliver Kahn hozta meg az elnökség támogatásával. Igaz, a nagy elődök, azaz Uli Hoeness és Karl-Heinz Rummenigge már akkor úgy nyilatkoztak a sajtóban, elhamarkodott, hibás lépés lehetett az edzőváltás.

Lényeg a lényeg: Nagelsmann anno úgy távozott a Bayerntől, hogy valójában nem is távozott. Thomas Tuchel ugyan átvette a csapat irányítását, az elődöt nem menesztették, akkor ugyanis ki kellett volna fizetni egy összegben a 2026 nyaráig érvényes szerződésében szereplő, összességében mintegy 3,6 millió eurós gázsiját. Helyette ugyanúgy, mint addig, szépen heti-havi rendszerességgel utalták a fizetés aktuális részleteit. Egészen a német kapitányi felkérésig. Akkor aztán azon ment a huzavona, a DFB-nek ki kell-e vásárolnia Nagelsmannt, esetleg a tréner ragaszkodik kompenzációhoz a Bayerntől, hogy hajlandó legyen távozni, és így tovább, és így tovább…

A megoldás – sajtóhírek szerint – az lett, hogy a bajorok még egyévnyi fizuját, mintegy 1,2 millió eurót kiutaltak Nagelsmann számlájára, ő pedig egy, a müncheninél kevésbé jövedelmező kontraktussal leült az Eb-re készülő válogatott kispadjára.

Zusammen, a kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt. Legalábbis hihettük ezt addig a pontig, míg szóba nem került, hogy Eberl – aki korábban Lipcsében dolgozott együtt az edzővel – visszacsábítaná Nagelsmannt Münchenbe. Mert most igazából az lehet a helyzet, hogy miközben majd Tuchelért és Tuchelnek fizetnek kompenzációt 2025 nyaráig, fizethetik majd Nagelsmann új bérét is. Úgy, hogy egyébként a régi szerződése alapján 2025 októberéig eleve ki van már fizetve. Nem épp a három az egyben akció legkifizetődőbb formája.

Leszámítva Julian Nagelsmann-nak, aki – szakmai tisztelet ide vagy oda – bolond lenne a korábbi müncheni bérénél nem többet kérni a visszatérésért Eberléktől.      

Az a hétvégén dőlt el, hogy a Bayern 11 év után lepottyan a Bundesliga trónjáról: a Bayer Leverkusen a Werder Bremen elleni kiütéses bajnoki sikerrel (5–0) tette matematikailag is biztossá fennállása első bajnoki címét.

Tuchel – és vele együtt Lőw Zsolt pályaedző – idény végi menesztését februárban tette hivatalossá a müncheni vezérkar.

(Borítókép: Stuart Franklin/Getty Images)

2024-04-16T08:47:19Z dg43tfdfdgfd