DáRDAI PáL: GRATULáLTAM MARCINAK A DEBüTáLáSHOZ, DE MONDTAM, HOGY EZT OSSZA BE...

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a jelenleg a Hertha BSC-t edző Dárdai Pál a Sportalnak adott interjújában elmondta, örül neki, hogy Palkó után Márton is bemutatkozhatott a címeres mezben, véleménye szerint Marco Rossi a legjobb időben hívta be a nemzeti együttesbe, amely egy jó felkészülés után az Európa-bajnokságon is sokra hivatott.

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a lapnak elmondta, nem tudott hazaérkezni a törökök elleni felkészülési találkozóra, mivel berlini együttese edzőmeccset játszott, viszont felesége a helyszínen tekintette meg középső fiuk debütálását.

„Nagyon büszke volt Marcira, ahogyan természetesen én is. Amikor a lefújást követően beszéltem vele, gratuláltam is neki, de hozzátettem, hogy ezt ossza be, mert legközelebb a huszonötödiknél fogok. Úgy gondolom, akkor vallhatja magát valaki stabil válogatottnak, ha legalább huszonötször magára ölthette a címeres mezt, addigra szert tesz annyi rutinra, amennyi ezen a szinten kell” – mondta Dárdai Pál a Sportalnak.

Hozzátette, jó érzés töltötte el, amikor Márton a második félidőben pályára lépett, a gratuláció pedig édesanyjának is kijár, aki csodásan nevelte őt fel.

A három fiunk közül kettő, Palkó és Marci már játszott a magyar válogatottban, szerintem ez nem rossz arány...

Edzőként úgy véli, hogy fia jól szállt be, a feladatát megoldotta, de ebből a meccsből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni. Véleménye szerint – ha a sérülések elkerülik – fiának szép jövője lehet a válogatottban.

Amikor 18-19 évesen szóba került a behívása, akkor még korainak érezte, úgy volt vele, hogy a német utánpótlás-válogatottakat végigjáró Mártonnak 60-70 tétmeccs rutinra szüksége van, hogy a tapasztalatszerzés mellett az esetleges kritikákat is tudja kezelni.

„Marco Rossi a legjobb pillanatban tette be a válogatottba. Amikor a szövetségi kapitány decemberben Berlinben járt, mindent megbeszélt Marcival – teljesen egyenes és korrekt volt így ez a történet” – tette hozzá.

A védőként és védekező középpályásként is bevethető futballista óriási ováció közepette lépett pályára pénteken, véleménye szerint ez egyrészt a Dárdai névnek is köszönhető, és főleg annak, hogy a magyar válogatottat választotta a német helyett.

„Mesélte, hogy remekül érzi magát, a beilleszkedéssel egyáltalán nem volt gondja, Sallai Roland, Willi Orbán és a többiek, vagyis a »német delegáció« nyomban a szárnya alá vette. Nagyon tetszett neki a Puskás Aréna hangulata is, igaz, ehhez már hozzá van szokva, hiszen a Hertha sokszor lép pályára hatvan-hetvenezer néző előtt. Meglátjuk, mit hoz a folytatás. Három belső védővel játszik a válogatott, ha nem jön közbe semmi, Marci benne lehet abban az öt-hatban, aki az Európa-bajnokságra utazhat” – vélekedett Dárdai Pál.

Az Európa-bajnokság esélyeivel kapcsolatban hozzátette, két remek kapusunk van, jó a védelmünk, és Szoboszlai Dominik és Sallai Roland személyében két olyan topjátékosunk is akad a támadósorban, akik el tudnak dönteni egy mérkőzést.

Lényeges, hogy az Eb-ig ne sérüljön meg senki, ha mindenki bevethető lesz, egy jó felkészüléssel, remek formával és némi szerencsével sok mindent el lehet érni...

– zárta mondandóját a korábbi kapitány.

A magyar válogatott legközelebb kedden lép pályára, 19 órától Koszovó legjobbjait fogadják a mieink a Puskás Arénában.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Törökország 1–0  (0–0)

Puskás Aréna, 60 000 néző. V: Frankowski (lengyel)

Magyarország: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Styles, 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 61.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Törökország: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 27.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 62.) – Akgün (B. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Üzün, 77.) – Ünal (Yazici, 62.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

Gólszerző: Szoboszlai (48. – 11-esből)

A válogatott kerete:

  • Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
  • Védők: Balogh Botond (Parma), Dárdai Márton (Hertha BSC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Rizespor), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (SC Freiburg), Szalai Gábor (FC Lausanne-Sport)
  • Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette FC), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Sunderland AFC)
  • Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország

(Borítókép: Dárdai Márton 2024. március 22-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

2024-03-25T09:03:09Z dg43tfdfdgfd