BREAKING: MEGéRKEZETT A FORMA-1 2025-öS VERSENYNAPTáRA!

Az már jó ideje tudott volt, hogy a 2025-ös szezon első versenyét Melbourne-ben fogja rendezni a Forma-1, azonban az, hogy emellett a szezon előtti tesztek hol kerülnek megrendezésre, csak később fog kiderülni, ahogy még a sprintversenyek helyszíne sem derül ki a kiadott közleményből.

A Ramadán miatt az eddig megszokott helyett egy távol-keleti hármassal kezd a mezőny, március 14-16. között Ausztráliában, majd egy hét múlva a Kínai Nagydíj következik és ezt követi két hétre a Japán Nagydíj. Az előző években a szezonokat indító Bahreini és Szaúd-Arábiai Nagydíjak április közepére kerültek át, egymás utáni heteken rendezik majd őket a Japán Nagydíjjal, ezzel alkotva az első hármasfogatot az idényben.

Még egy nagyobb változás van a versenynaptárban, a Magyar Nagydíj visszakapja megszokott helyét a nyári szünet előtt - ez a szokásos sorrend, ami idén a párizsi Olimpia miatt borul.

Két további hármasfogat áll a versenyzők előtt jövőre, az egyik május végén, ahol az Emilia-Romagnai, a Monacói és a Spanyol Nagydíj lesznek majd egymás mögött május 18. és június 1. között, a másik pedig a záró hármas, amely a megszokott - és sokat kritizált - Las Vegas-Katar-Abu-Dzabi felállásban fog véget vetni a versengésnek.

A Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali így kommentálta a bejelentést: "2025 különleges év lesz, hiszen akkor ünnepeljük a Forma–1-es világbajnokság 75. évfordulóját, és ez az örökség, illetve tapasztalat az, amely lehetővé teszi, hogy ennyire erős naptárral rukkoljunk elő. Ismételten 24 elképesztő helyszínre látogatunk majd el világszerte, hogy csúcsminőségű versenyzést, vendéglátást és szórakoztatást kínáljunk, amelyet a több millióan fognak élvezni a világ minden tájáról.”

„Hálásak vagyunk az FIA-nak, a promótereknek, a rendező városoknak és minden érintettnek az elhivatottságukért és támogatásukért, amivel lehetővé teszik, hogy egy újabb fantasztikus évet bonyolítsunk le a Forma–1-ben. Emellett szeretnék köszönetet mondani az F1-es csapatoknak és versenyzőknek, a sportunk hőseinek, és persze a szurkolóknak is világszerte, amiért továbbra is rendkívül szenvedélyesen követik a sportágunkat.”

"A 2025-ös Forma–1-es világbajnokság versenynaptára, melyet a Motorsport Világtanács is jóváhagyott, ismételten megmutatja, milyen fontosnak tartjuk a fenntarthatósági célkitűzések megvalósítását az események régiók szerinti csoportosítása révén. Miközben az elsődleges fókusz a Forma–1 alapvető stabilitásán van, kötelességünk odafigyelni a környezetre és az utazó személyzet egészségére és jólétére is” - mondta el az FIA elnöke, Mohamed bin Szulajm.

 „A Formula One Management Stefano Domenicali vezetése alatt egy olyan naptárral állt elő, amely remek egyvelege a hagyományos pályáknak és a modern helyszíneknek. Köszönettel tartozunk a rendezőknek, a helyi szervezőknek és a sokezer FIA-önkéntesnek a fáradhatatlan munkájukért, amely révén az F1 egy valóban globális, rajongók tömegeit megmozgató látványosság, miközben arra készülünk, hogy megünnepeljük a sport 75. évét.”

Alább tekinthetitek meg a részletes versenynaptárat 2025-re:

DátumOrszágHelyszín
Március 14-16AusztráliaMelbourne
Március 21-23KínaSanghaj
Április 4-6JapánSzuzuka
Április 11-13BahreinSzahír
Április 18-20Szaúd-ArábiaDzsidda
Május 2-4USAMiami
Május 16-18OlaszországImola
Május 23-25MonacoMonte-Carlo
Május 30 – Június 1SpanyolországBarcelona
Június 13-15KanadaMontreal
Június 27-29AusztriaSpielberg
Július 4-6Nagy-BritanniaSilverstone
Július 25-27BelgiumSpa
Augusztus 1-3MagyarországBudapest
Augusztus 29-31HollandiaZandvoort
Szeptember 5-7OlaszországMonza
Szeptember 19-21AzerbajdzsánBaku
Október 3-5SzingapúrSzingapúr
Október 17-19USAAustin
Október 24-26MexikóMexikóváros
November 7-9BrazíliaSão Paulo
November 20-22USALas Vegas
November 28-30KatarLusail
December 5-7Abu-DzabiYas Marina

2024-04-12T11:24:25Z dg43tfdfdgfd